Den 61 - 91



Přehled dnů 61/91

416753_1828

DEN III - sacharidy - 61

SNÍDANĚ - OVOCE
1 nektarinky rozmačkejte vidličkou na kaši, přidejte 2 lžíce jahod nebo jiného drobného ovoce, může být i mražené nebo kompot

OBĚD - Pikantní placka s bylinkami
Suroviny: 400 g celozrnné mouky, 1 prášek do pečiva, 3 stroužky česneku, 1 lžička rozmarýnu, 1 lžička bazalky, 1 PL nasekané pažitky, 1 PL nasekané petrželky, 1 lžička soli, 1 lžíce olivového oleje, 3-4 dl perlivé minerální vody.
Postup: Do mouky přidáte všechno koření, lisovaný česnek, sůl a prášek do pečiva. Vše dobře promíchejte a přidáte minerální vodu, a zpracujte na hladké těsto. Hotové těsto rozložte na vymaštěný pekáč a navrch ho potřete zbytkem oleje. Troubu zahřejte na 220 º C a pečte přibližně 30 min, až je upečená dozlatova. Pak ji trochu navlhčete a přikryjte utěrkou. Nekrájejte nožem, ale trhejte, je chutnější. Snězte jen polovinu. Zbytek si odložte do mrazák na podruhé.

VEČEŘE
1 kus dortu nebo 3 kousky drobného pečiva a 1 tabulka čokolády na vaření

Nechutná VÁM?
Uvařte si 120 g těstovin s některou z omáček, které máte odložené v mrazničce.


DEN IV - VITAMÍNY - 62

SNÍDANĚ - OVOCE
2 jablka nebo šálek borůvek

DESÁTÁ
1 sklenici džusu z červených hroznů

OBĚD - Barevný koktejl
Postup: Polovinu žlutého melounu oloupete, odstraníte semena, nakrájíte na kousky a vložíte do skleněné mísy. Přidáte hrst vypeckovaných třešní, hrst jahod, obojí může být zmrazené nebo z kompotu. Oslaďte, dobře promíchejte a ozdobte lístky máty.

SVAČINA
1 hrst sušených jablek a 1 sklenici džusu z červených hroznů

VEČEŘE
Ovoce, které vám zůstalo od oběda.

Nechutná VÁM?
Celý den pijte pouze ovocné a zeleninové džusy. Vaše tělo vám bude vděčné. Pokud se opravdu neobejdete bez kávy, uvařte si ji. Pokud jste zvyklí pít kávu s mlékem, tak nahraďte mléko sójovým nápojem, který je mnohem zdravější.

 

 



 

 


DEN I - BÍLKOVINY - 63

SNÍDANĚ - OVOCE
3 mandarinky nebo 2 broskve

OBĚD - Gulášová polévka
Suroviny: 400 g hovězího masa, 1 velká cibule, 1 čerstvá paprika, 3 stroužky česneku, 1 lžíce oleje, 1 lžička mleté červené papriky, podle chuti sůl a pepř, 8 dl vody, majoránka, tymián, mletý kmín, 1 lžičku jablečného octa , 1 PL nasekané petrželky, suroviny na zeleninový salát
Postup: Na rozpáleném oleji osmahneme cibuli, papriku, přidáte nakrájené maso a dobře osmahneme. Zalijete horkou vodou a přidáte všechno koření kromě česneku, pepře a petrželky - ty přidáte až nakonec. Vaříte doměkka a ozdobíte nasekanou petrželkou.
Kromě krajíce chleba si dopřejte kyselou okurku, papriku nebo zeleninový salát. Na konci oběda vypijte 3 dl čistého vývaru.
Hovězí maso můžete nahradit třemi kuřecími stehny.

VEČEŘE
Talíř polévky, která zůstala od oběda a kyselá okurka, paprika nebo čerstvě připravený salát.

Nechutná VÁM?
Připravte si mísu hlávkového salátu s konzervou tuňáka. Trocha oleje odlijte a zbytek přimíchejte do salátu. Nezapomeňte přidat lisovaný česnek, salát můžete zpestřit kyselou okurkou. Spolu s krajícem celozrnného chleba je to výborná pochoutka. Na večer snězte totéž, ale pouze poloviční porci a bez chleba.


DEN II - ŠKROBY - 64

SNÍDANĚ - OVOCE
2 jablka nebo 4 větší švestky

OBĚD - Pikantní rýže
Suroviny: 120 g dlouhozrnné rýže, 1 lžíce olivového oleje, 2 stroužky česneku, 1 cibule, 1 lžička sladké papriky, ½ kávové lžičky ostré mleté papriky, 1 malá konzerva loupaných rajčat, podle chuti sůl a pepř, tabasko, 6 dl vody, suroviny na salát, menší mrkev.
Postup: Na oleji osmažíme cibuli a přidáte konzervu rajčat, sladkou a ostrou papriku. Vše zalijete teplou vodou a trochu podusíme. Ochutíte solí, pepřem a tabasko. Potom přidáte rýži a dusíte téměř doměkka na mírném ohni. Nakonec hotovou rýži přikryjete pokličkou a necháte 10 min odstát. Váš oběd zpestří krajíc chleba a hlávkový salát, na který nastrouháte menší mrkev.
Rýži můžete i uvařit.

VEČEŘE
Porce pikantní rýže od oběda a čerstvě připravený salát.

Nechutná VÁM?
Připravte si zeleninové ragú z 300 g sezónní zeleniny. Spolu s 1 cibulí ji nakrájejte nadrobno, osmažte na 1 lžičce oleje. Přilijete trochu teplé vody a zeleninu krátce podusíme. Osolte a opepřete podle chuti. Zvlášť si uvařte 100 g rýže. Zeleninové ragú podávejte spolu s uvařenou rýží. Na oběd s krajícem chleba, na večeři poloviční porci bez chleba.

 

 

 


DEN III - sacharidy - 65

SNÍDANĚ - OVOCE
2 pomeranče nebo šálek jahod

OBĚD - Těstoviny s bylinkovou marinádou
Suroviny: 120 g těstovin, 1 lžičku nasekané petrželky, 1 lžičku pažitky, 1 lžička řeřichy, 1 lžičku olivového oleje, sůl.
Postup: Těstoviny uvaříte ve slané vodě s 1 lžičkou oleje. Potom vodu scedíte a těstoviny přelijte bylinkovou omáčkou, kterou si připravíte z nasekaných bylinek a olivového oleje

VEČEŘE
1 kus dortu, nebo 3 kousky skořicového pečiva a 1 tabulka čokolády na vaření.

Nechutná VÁM?
Skořicové pečivo - nechutná - nepíši


DEN IV - VITAMÍNY - 66

SNÍDANĚ - OVOCE
2 broskve nebo 1 mango

DESÁTÁ
1 sklenice ovocného džusu

OBĚD - Pestrý ovocný salát
Postup: K nakrájenou banánu přidejte na kousky nařezaný grep, na měsíčky rozdělenou mandarinku, nebo ½ malé konzervy mandarinkového kompotu. Vše dobře promíchejte a zalijte šťávou z jednoho pomeranče. Ovocný salát můžete posypat nasekanými mandlemi.

SVAČINA
12 nesolených a nepražených arašídů a šálek čaje

VEČEŘE
2 dl málo sladkého kompotu - jakékoliv ovoce

Nechutná VÁM?
Zkuste si připravit pečené banány. Dva banány oloupejte a potřete je 1 PL rozpuštěného másla. Opečte je na teflonové pánvi a nakonec je obalte v mleté skořici.

 

 

 

 

 


DEN I - BÍLKOVINY - 67

SNÍDANĚ - OVOCE
2 pomeranče nebo 2 kiwi

OBĚD - Vařené kuře se zeleninovým salátem
Suroviny: 1 menší kuře-asi 800 g, polévková zelenina, ½ cibule, 1 stroužek česneku, sůl, 2 kuličky celého pepře, 1 l vody, suroviny na hlávkový salát
Postup: Kuře umyjete a nakrájíte na větší kousky. Do vody dáte sušenou kořenící směs se solí a pepřem. Když začne voda vřít přidáte maso a na mírném ohni vaříte přibližně 40 min. Potom uvařené kuře z polévky vyberete. Pokud chcete můžete ho narychlo opéct na teflonové pánvi, bez tuku. Část masa si necháte na večeři. K masu si připravte salát z čínského zelí a snězte s krajícem chleba. Menší hlávku čínského zelí nakrájejte na tenké nudle, přidáte 1 stroužek česneku a 2 PL nasekané petrželky. Ochutíte 1 lžičku oleje, octem, solí a pepřem. Po obědě vypijte ještě 3 dl čistého vývaru.

VEČEŘE
Kuřecí maso od oběda a čerstvý hlávkový salát.

Nechutná VÁM?
Udělejte si zeleninový salát z různých druhů zeleného salátu. Do salátu nakrájejte natvrdo uvařená vejce / 2 na oběd a 1 večeři / nebo sýr / 100 g na oběd, 50 g na večeři / případně dietní drůbeží párky / 2 nožičky na oběd a 1 na večeři /.


DEN II - ŠKROBY - 68

SNÍDANĚ - OVOCE
4 meruňky nebo 8 datlí

OBĚD - Míchaná dušená zelenina s prosem
Suroviny: 100 g prosa, 1 paprika, 1 rajče, 1 PL nasekané cibule, 1 menší lilek, 1 PL olivového oleje, špetka bazalky, špetka rozmarýnu, podle chuti sůl, pepř, 1 lžičku hořčice, suroviny na salát
Postup: Předem namočené proso uvaříte ve slané vodě. Lilek, papriku a cibuli nakrájíte na kostky a osmahneme na oleji. Přidáte nakrájenou rajče, koření a hořčici. Dusíte přibližně 5 minut. Do hotové zeleniny přimícháte uvařené proso. K jídlu snězte krajíc chleba a menší misku zeleninového salátu.

VEČEŘE
Menší porce dušené zeleniny s prosem a několik listů hlávkového salátu.

Nechutná VÁM?
Máte raději hrách? 500 g hrachu osmažte na 1 lžičce rozpáleného oleje. Přilijte tolik vývaru, aby jím byl hrách zalitý. Během dušení ho promíchejte. Když změkne přidejte sůl, pepř a posypte ho nasekanou petrželkou. Hrách v omáčce můžete zahustit 2 syrovými nastrouhanými bramborami. Pokud máte pocit, že budete mít ještě hlad, připravte si salát. Snězte s krajícem chleba. Nezapomeňte si odložit na večeři.

 

 

 

 

DEN III - sacharidy - 69

SNÍDANĚ - OVOCE
2 hrušky nebo 4 větší švestky

OBĚD - Pizza s vejcoplodý omáčkou
Suroviny: 250 g hladké mouky, 15 g čerstvých kvasnic, špetka soli, 1 lžíce olivového oleje, vlažná voda, 5 PL lila omáčky, oregano
Suroviny na přípravu omáčky: 2 lilky, 1 menší cibule, 2 stroužky česneku, 4 větší rajčata, šťáva z 1 citronu, pár lístků máty, 1 malý svazek petrželky, podle chuti sůl a pepř, 1 PL olivového oleje.
Postup: lilková omáčku si připravte tak abyste ji měli na třikrát. Uložte ji do malých nádobek a zavřené uchovejte v mrazničce. Lilky oloupejte a nakrájejte na plátky silné asi 1,5 cm. Plátky jen minimálně potřete olivovým olejem a opečte z obou stran na rozpálené teflonové pánvi. Pak vychladlé lilky pokapejte citrónovou šťávou. V téže pánvi osmažte nadrobno nasekanou cibuli a přidejte nakrájená rajčata. Všechny suroviny promíchejte v mixéru na hustou kaši a přidejte sůl, pepř, nasekané bylinky a zbytek olivového oleje. Všechno spolu krátce povařte.
Z osolené mouky, kvasnic, 1 PL olivového oleje a vlažné vody vypracujte hladké těsto. Nechte ho uležet asi ½ hod.. Pak ho rozválejte, potřete jej kapkou oleje a připravenou omáčkou. Pečte přibližně 20 minut při teplotě 200 º C.
Těsto na pizzu si můžete koupit i hotové.
Můžete použít i hotovou tomatovou omáčku se zeleninou.

VEČEŘE
1 kus dortu nebo 3 kopečky zmrzliny a 1 tabulka čokolády na vaření


DEN IV - VITAMÍNY - 70

SNÍDANĚ - OVOCE
8 datlí nebo 1 papája

DESÁTÁ
1 sklenici džusu z černého rybízu

OBĚD - Exotický salát
Postup: Avokádo naříznete na kousky, přidáte na kolečka nakrájený banán a polejete citronovou šťávou. Přidáte měsíčky pomeranče a nadrobno nakrájené kiwi. Všechny suroviny společně promíchejte.

SVAČINA
1 vrchovatá PL slunečnicových semínek a šálek čaje.

VEČEŘE
1 pomeranč
Nachystejte si kompot na zítřejší snídani.

Nechutná VÁM?
Upečte si ovoce na papíře na pečení. Potřebujete: 1 banán, 1 menší mango, 1 kiwi, trochu citronové šťávy a podle chuti sladidlo. Oloupaný banán překrojíme po délce a pokropte citronovou šťávou aby neztmavne. Kiwi a mango oloupejte a nakrájejte na kostičky. Do nádoby, kterou jste vystlalo papírem na pečení, položte obě půlky banánu a na ně rozložte ostatní ovoce. Pečete v troubě přibližně 10 min. při teplotě 220 º C. Snězte teplé.

 


DEN I - BÍLKOVINY - 71

SNÍDANĚ - OVOCE
Uvařte si 3 dl méně sladkého jablečného kompotu, který můžete ochutit špetkou mleté skořice a citrónovou šťávou.

OBĚD - Hustá masová polévka
Suroviny: 3 kuřecí stehna, 1 menší cibule, 1 lžičku oleje, 1 kedluben, 1 větší mrkev, 1 kořen petržele, 1 PL hrášku, podle chuti sůl a pepř, špetka tymiánu, špetka mleté červené papriky, podle chuti rajský protlak.
Postup: Na 1 lžičce oleje osmahneme nakrájenou cibuli a do rozpáleného oleje přidáte na kostky nakrájené kuřecí maso, které za stálého míchání opečeme. Pak zalijete 0,7 dl horké vody, přidáte nakrájenou zeleninu. Nakonec přidáte hrách, tymián, sůl a pepř podle chuti, může se dát i stroužek česneku. Uvaříte doměkka.
Snězte s krajícem chleba. Když vás oběd nezasytí, připravte si čerstvý zeleninový salát.

VEČEŘE
Menší porce husté masové polévky od oběda.

Nechutná VÁM?
Připravte si plody moře / dostanete je v obchodě pod názvem - mořské ovoce /. Je to bílkovinná bomba, proto to z spoustou nepřehánějte. Na oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli. Zalijete 2 dl vývaru a uveďte do varu. Poté přidejte plody moře, 3 stroužky lisovaného česneku, poloviční množství nasekané petrželky a pažitku. Přikryté duste na mírném ohni asi 10 min. Pak nádobu odkryjte a nechte vodu zcela odpařit. Zcela na závěr přidejte k jídlu zbytek petrželky a pažitky, můžete přidat i špetku oregana.
K jídlu si připravte zeleninový salát z rajčat a okurek a posypte ho nasekaným koprem a dochuťte octem. Výborně vám bude chutnat s krajícem chleba. Nakonec vypijte 3 dl vývaru, který si můžete připravit iz kostky.


DEN II - ŠKROBY - 72

SNÍDANĚ - OVOCE
2 jablka nebo 2 plátky melounu

OBĚD - Bramborová polévka
Suroviny: 6 brambor, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 1 PL rajčatového protlaku, 1 lžička sladké papriky, polévková zelenina, špetka tymiánu, 3 kuličky pepře, 1 PL nasekané petrželky, 1 PL nasekané pažitky, suroviny na salát
Postup: Do hrnce vložíte očištěné a na kostky nakrájené brambory. Přidáte nakrájenou cibuli, mletou papriku, celý pepř, rajský protlak a nakrájenou zeleninu. Dolijete vodou tak aby byly zality všechny suroviny. Vaříte dokud brambory nezměknou. Nakonec přidáte lisovaný česnek, pažitku a posypete petrželkou.
Nezapomeňte na krajíc chleba. Můžete si dopřát sezónní zeleninový salát.

VEČEŘE
Bramborová polévka od oběda.

Nechutná VÁM?
Během škrobových dní si alespoň dvakrát uvařte "Zázračnou polévku". Na její přípravu potřebujete: 3 celé cibule, 1 velkou čerstvou papriku, polovinu celeru, polovinu hlávky čerstvého zelí, 3 mrkvi, 1 stroužek česneku, polovinu konzervy rajčat, podle chuti sůl a pepř. Všechny suroviny očistíte, nakrájíte a vložíte do hrnce. Přilijete 1 l vody a vaříte pomalu na mírném ohni asi 1 hod.. Polévka získá lepší chuť, když do ní přidáte kostku vývaru. S krajícem černého chleba vás spolehlivě zasytí.

 

 

DEN III - sacharidy - 73

SNÍDANĚ - OVOCE
3 dl kompotu z oblíbeného ovoce si uvařte už večer. Přidejte k němu kousek celé vanilky, skořice a umělého sladidla. Na snídani si kompot pouze trochu prihrejte

OBĚD - Zapékané špagety s houbami
Suroviny: 120 g špaget, 1 cibule, 2 větší rajčata, hrst nakrájených hub, tymián, podle chuti sůl a pepř.
Postup: Cibuli a rajčata nakrájíte na kolečka, šťávu z rajčat si dáte stranou. Špagety uvaříte ve slané vodě, do které jste přidali kapku oleje. Když jsou špagety již téměř hotové, zlejete z nich vodu a dáte je do vymazané ohnivzdorné mísy. Na těstoviny poklademe na kolečka nakrájená rajčata, houby a cibuli. Nakonec přilijete rajčatovou šťávu a posypete tymiánem, případně bylinkami, dle vlastní fantazie. Špagety pečete v troubě přibližně 15 min. při teplotě 200 º C.

VEČEŘE
1 kousek dortu nebo 3 kusy drobného pečiva a 1 tabulka čokolády na vaření.

Nechutná VÁM?
Chutná je houbová polévka s uvařenou pohankou .. Do 6 dl vody dejte špetku mletého kmínu, majoránky, 2 hrsti jakýchkoliv hub, kořen petržele a vařte přibližně 25 min. Mezitím si uvařte 80 g pohanky. Dobře scezené přimíchejte k houbové polévce.


DEN IV - VITAMÍNY - 74

SNÍDANĚ - OVOCE
V mixéru smíchejte 1 menší banán a 1 pomeranč. Pomeranč můžete nahradit jakýmkoliv džusem, který máte po ruce. Banánovou pěnu vlijte do vyššího sklenice a ozdobte kolečkem banánu.

DESÁTÁ
2 meruňky

OBĚD - Hrušky s medem
Postup: 3 velké žluté hrušky nakrájejte na tenké plátky. Vložte do menšího množství vody a přidejte pár hřebíčku a trochu vanilkového cukru. Několik utratit povařte. Když voda vychladne, přimíchejte do ní ještě 1 PL medu a špetku mleté skořice. Zlehka promíchejte, aby se med dobře rozpustil a posypte nasekanými vlašskými či lískovými ořechy.

SVAČINA
Hrst sušeného ovoce a 1 sklenici džusu z černého rybízu.

VEČEŘE
Z 1 jablka, 1 hrušky, 1 PL rozinek a 3 dl vody si uvařte kompot, ovoce ale nešúpte.

Nechutná VÁM?
Zkuste si uvařit kompot z angreštu, červeného rybízu a malin. Šálek každého druhu ovoce rozmačkáme vidličkou a dolijete tolik vody, aby byla ovocná kaše zalitá a uveďte do varu. Ovoce prolisujeme přes sítko, hustý džus mírně oslaďte a přidejte k němu čerstvé bobulové ovoce. Chutná teplé i studené.

 

 


 

DEN I - BÍLKOVINY - 75

SNÍDANĚ - OVOCE
Polovina středně velkého melounu nebo 2 nektarinky

OBĚD - Pečené kuřecí stehna se salátem
Suroviny: 2 kuřecí stehna bez kůže, podle chuti sůl a pepř, 1 lžička mleté sladké papriky, 1 lžíce oleje, 5 dl vody
Suroviny na míchaný salát / zelenina může být i mražená /: 200 g růžičkové kapusty, 200 g květáku, 200 g brokolice, 1 lžíce olivového oleje, 1 PL nasekané petrželky, podle chuti sůl, pepř a ocet.
Postup: Z oleje, soli, pepře a sladké červené papriky si připravíte marinádu na maso. Tou potřete kuřecí stehna, které položíte na rozpálenou teflonovou pánev a zalijete horkou vodou. Přikryté dusíte přibližně 15 min. Potom pánev odkryjte a vodu necháte odpařit. Pak ještě stehna z každé strany dobře zapečeme.
Snězte se zeleninovým salátem. Kapusta, květák a brokolici uvařte ve slané vodě tak, aby se nerozvařily. Nechte je vychladnout a zalijte nálevem z oleje, octa, soli a pepře. Nakonec posypte petrželkou. Oběd Vám bude chutnat s krajícem celozrnného chleba.
Nakonec pomalu vypijte 3 dl čistého masového vývaru.

VEČEŘE
1 pečené kuřecí stehno a menší talíř salátu od oběda.

Nechutná VÁM?
Nechutná vám maso? K zeleninovému salátu si dopřejte na oběd 100 g tvrdého sýra a krajíc celozrnného chleba. Na večeři snězte k salátu pouze 50 g sýra. K salátu se také hodí nízkotučný tvaroh s bylinkami nebo červenou paprikou.


DEN II - ŠKROBY - 76

SNÍDANĚ - OVOCE
2 jablka nebo 2 plátky červeného melounu

OBĚD - Dušená rýže s mandlemi
Suroviny: 120 g dlouhozrnné rýže, 1 PL nakrájených mandlí, 1 menší čerstvá červená paprika, 2 lžíce hrášku, 1 lžíce olivového oleje, 1 PL nasekané petrželky, 1 PL pažitky, podle chuti sůl a pepř, 1 zeleninová kostka na přípravu vývaru
Surovina na míchaný salát: 1 menší hlávka ledového salátu, 6 černých oliv, 1 nastrouhaná mrkev, 1 PL čerstvě nasekaných bylinek, 1 lžičku tykvového oleje, podle chuti sůl, pepř a jablečný ocet
Postup: Na 1 lžičce oleje osmahneme suchou rýži tak, aby zosklovatela. K rýži přidáte nakrájenou papriku, hrášek a chvíli podusíme. Zalijete vařícím zeleninovým vývarem, který jste připravili z kostky a podle potřeby dolijete vodou tak, aby byl poměr mezi rýží a vodou 1:3. Rázu vaříte odkrytou za občasného míchání na mírném ohni téměř doměkka. Přidáte nakrájené mandle, petrželku a pažitku. Nakonec rýži ještě na 10 min přikryjte a nechte odstát.
Připravte si ještě míchaný zeleninový salát. Všechny uvedené suroviny na salát nakrájíte, promícháte a zalijete marinádou z nakrájených bylinek, oliv, soli, pepře, jablečného octa a oleje. Snězte s krajícem celozrnného chleba.

VEČEŘE
Menší porce rýže, která vám zůstala od oběda a čerstvě připravený zeleninový salát.
Nezapomeňte si namočit sušené ovoce na snídani.

Nechutná VÁM?
Uvařte 120 g rýže a připravte si ji jako salát. K rýži přidejte nakrájenou 1 papriku, na kostičky nakrájené 2 rajčata, nadrobno nasekanou 1 cibuli, 3 lžíce hrášku, petrželku. Přidejte 1 lžičku olivového oleje, trochu octa, soli a pepře podle chuti. Můžete přidat 2 stroužky lisovaného česneku.

DEN III - sacharidy - 77

SNÍDANĚ - OVOCE
8 fíků namočených přes noc v 3 dl vody ráno pomalu snězte a nakonec vypijte i vodu v níž byly fíky namočené.

OBĚD - Makarony s chřestem
Suroviny: 120 g makaronů, 150 g zeleného chřestu, 1 lžičku cukru, sůl, 1 kytička bazalky, 1 kytička petrželky, 2 stroužky česneku, šťáva z 1 citronu, 1 lžíce sójové omáčky, 1 PL olivového oleje
Postup: Chřest očistěte, nakrájejte na menší kousky a uvařte ve slané vodě, do které jste přidali 1 lžičku cukru. Vaříte nejméně 5 min. Když je chřest uvařená doměkka, vodu slijte. Přidáte nasekané byliny, lisovaný česnek, olivový olej, citronovou šťávu a sójovou omáčku. Hotovou marinádu necháte chvíli odstát, aby se chutě propojily. Marinádou pak přelijte makarony ak nim přidáte uvařenou chřest.

VEČEŘE
1 kousek dortu nebo 1 kus jablečné štrúdlu a 1 tabulku čokolády na vaření

Nechutná VÁM?
Připravte si makarony s omáčkou z rajčat, hub a různých bylinek


DEN IV - VITAMÍNY - 78

SNÍDANĚ - OVOCE
Umixujte si frapé z 1 šálku drobného ovoce nebo 1 menšího banánu a trochu minerální vody.

DESÁTÁ
2 mandarinky

OBĚD - Ovocný salát s rybízovou omáčkou
 Postup: Očištěné a nakrájené ovoce - 1 větší šálek jahod, 1 větší banán, kuličky z 1 hroznu hroznů, 1 pomeranč, 1 kiwi aj.. Vložíte do dvou misek, jedna větší, druhá menší. Připravíte si rybízový omáčku z 1 šálku červeného rybízu a trocha vody do které můžete přidat sladidlo. Když nemáte červený rybíz, můžete použít 1 PL rybízového nebo jiného méně sladkého džemu. Rybízovou omáčkou přelijte ovoce v obou miskách.
Větší misku máte na oběd, menší na večeři.

SVAČINA
1 PL dýňových semínek a šálek čaje

VEČEŘE
Ovocný salát od oběda posypte 1 PL rozinek.

Nechutná VÁM?
1 šálek červeného rybízu a malin prolisujeme přes sítko. Vše co zůstane v sítku, uveďte do varu s minimálním množstvím vody a ještě jednou prolisujeme. Do šťávy, která vznikne, přidejte šťávu z 1 citronu, 1 PL méně sladkého džemu a několik čerstvých malin. Podle chuti můžete přidat sladidlo.

 

 


DEN I - BÍLKOVINY - 79

SNÍDANĚ - OVOCE
1 šálek třešní nebo 2 mandarinky

OBĚD - Zeleninový salát s tuňákem
Suroviny: 1 hlávka ledového salátu, 1 menší hlávka čínského zelí, 1 lžíce nasekané řeřichy, 1 konzerva tuňáka nebo sardinek, trochu soli, pepře, octa, olej / může být i z tuňáka /, červené ředkvičky.
Postup: Salát umyjete, rozeberete na listy a nakrájíte tak, aby se daly nabírat vidličkou. Menší hlávku čínského zelí nakrájíte na nudličky. Všechnu zeleninu vložíte do větší salátové mísy, přidáte řeřichu, promícháte a zalijete marinádou, kterou jste si připravili z oleje, octa, soli a pepře. Na salát položte tuňáka nebo sardinky z konzervy. Nejlepší je tuňák v olivovém oleji. Ozdobte červenými ředkvičkami.
Snězte s krajícem celozrnného chleba.
Po obědě vypijte ještě 3 dl čistého vývaru.

VEČEŘE
Ze stejných surovin si můžete připravit čerstvý zeleninový salát s tuňákem. Ale pozor, tuňáka si odložte od oběda. Porce by měla být o polovinu menší.

Nechutná VÁM?
Rybí konzervu můžete nahradit nízkotučným tvarohem, tofu, natvrdo uvařenými vajíčky - 2 na oběd, 1 na večeři, případně dietní drůbeží salámy - 200 g na oběd, 100 g na večeři. Nezapomeňte na zeleninový salát, krajíc chleba a 3 dl vývaru na oběd. Večeře - bez chleba a vývaru.


DEN II - ŠKROBY - 80

SNÍDANĚ - OVOCE
1 šálek jahod nebo 1 banán

OBĚD - Krémová zeleninová polévka
Suroviny: 300 g čerstvé nebo mražené zeleniny do polévky / mrkev, petržel, fazolové lusky, brokolice, pórek, hrášek, dýně, rajčata, květák /, 3 brambory, 1 cibule, 7 dl zeleninového vývaru, 1 lžíce oleje, 2 stroužky česneku, podle chuti sůl a pepř, 2 lžíce nasekané petrželky, trocha bazalky
Postup: Na oleji osmažte nakrájenou cibuli, přidáte nakrájenou zeleninu a na kostky nakrájené brambory. Zalijete zeleninovým vývarem a vaříte asi 20 min., Než se vše uvaří doměkka. Nakonec přidáte lisovaný česnek. Polévku rozmixujte a podle chuti osolíte, okořeníte a posypete nakrájenou petrželkou.
Krémovou polévku snězte s krajícem chleba černého chleba.

VEČEŘE
Talíř krémové zeleninové polévky, která vám zůstala od oběda.

Nechutná VÁM?
Udělejte si zeleninový salát a servírujte ho na salátových listech, kterými vyložíte dno mísy. Na přípravu salátu potřebujete: 1 hlávku měkkého hlávkového salátu, 1 konzerva sladké kukuřice, na kostičky nakrájenou 1 rajče, 1 zelenou papriku a 1 menší cibuli. Zvlášť namíchejte marinádu: 1 lžičce oleje, ocet podle chuti, 1 lžičku hořčice, trochu kopru. Všechny suroviny dobře promíchejte, zalijte připravenou marinádou a servírujte v salátové míse na listech. Snězte s krajícem chleba. Nezapomeňte si odložit menší porci na večeři.

 

 


DEN III - sacharidy - 81

SNÍDANĚ - OVOCE
2 broskve nebo šálek malin

OBĚD - Kolínka s pikantní marinádou
Suroviny: 120 g těstovin, 1 lžíce olivového oleje, podle chuti sůl a pepř, 1 PL nasekané bazalky, 1 kávová lžička chilli
Postup: Těstoviny uvaříte v osolené vodě s pár kapkami oleje, vodu zlejete a těstoviny přelejete marinádou, kterou si připravíte ze zbytku oleje, koření, nasekané bazalky a chilli koření. Navrch můžete posypat petrželovou nať.

VEČEŘE
1 kousek dortu nebo 3 porce zmrzliny a 1 tabulka čokolády

UŽITEČNÉ VĚDĚT!
Olivový olej lisovaný za studena obsahuje velké množství mono-nenasycených mastných kyselin, proto nezvyšuje cholesterol v krvi. Zvyšuje však dobrý cholesterol HDL, který chrání před mnoha civilizačními onemocněními. Olivový olej má mnoho vynikajících účinků, např.. zvyšuje možnost vstřebávání vitamínů, které jsou vázány na tuky. Používejte málo tuků, když už je musíte použít, ať jsou to vždy jen kvalitní oleje. Pokud se budete řídit tímto pravidlem, váš organismus se vám odvděčí.


DEN IV - VITAMÍNY - 82

SNÍDANĚ - OVOCE
1 menší žlutý meloun očistěte, zbavte semínek a nakrájejte na plátky. 2 plátky nechte celé a schovejte na svačinu, ostatní nakrájejte na kostky a promíchejte s méně sladkou marmeládou.

DESÁTÁ
1 sklenici džusu z červených hroznů

OBĚD - Salátová schůzka s vitamíny
Suroviny: 1 malá hlávka ledového salátu, ½ čerstvé zelené papriky, ½ červené papriky, 2 rajčata, 1 kyselejší jablko, 2 meruňky, 1 pomeranč, šťáva z 1 citronu, 1 lžička nasekané petrželky, podle chuti sladidlo, pepř
Postup: Ledový salát nakrájíme na delší slíže, papriky na proužky, rajčata na čtvrtky. Jablko nakrájejte na tenké plátky, přidáte měsíčky pomeranče a čtvrtky meruněk a vše dobře promíchejte. Zalijete nálevem, který připravíte z citrónové šťávy, sladidla, soli a pepře. Posypte petrželkou a ozdobte rajčaty.

SVAČINA
2 plátky žlutého melounu od snídaně

VEČEŘE
Pokud jste ušetřili na večeři salát od oběda, snězte ho, a když ne výjimečně snězte za hrst sušených jablek a vypijte šálek čaje

Nechutná VÁM?
Pro změnu si připravte osvěžující nápoj, který můžete pít celý den. Nápoj obsahuje mnoho účinných enzymů a vitamínu C. Oloupaný ananas nastrouhejte a zalijte šťávou z 1 pomeranče, 1 citronu a 1 grapefruitu. Dobře promíchejte a ovoce prolisujeme přes síto. K získané šťávě přidejte nejméně 1 dl minerální vody. Podle chuti můžete přidat sladidlo.

 


DEN I - BÍLKOVINY - 83

SNÍDANĚ - OVOCE
1 šálek třešní nebo 2 broskve

OBĚD - Řecký den s tofu
Suroviny: 300 g tofu, 1 PL olivového oleje, 2-3 stroužky česneku, 2 menší salátové okurky, 1 středně velká cibule, šťáva z poloviny citronu, 1 hlávkový salát, kopr, sůl, pepř dle chuti
Postup: Tofu i okurku nakrájejte na tenké plátky nebo nudličky. Cibuli nakrájejte nadrobno. Vše dejte do salátové mísy, opatrně promíchejte a zalijte marinádou. Připravte si ji z olivového oleje, prolisovaného česneku, citronové šťávy, kopru, soli a pepře. Dobře promíchanou marinádu nalijte do připravené směsi a opatrně promíchejte. Jídlo servírujte na salátových listech, můžete ho posypat vlašskými ořechy.
Snězte s krajícem chleba a po jídle vypijte 3 dl čistého vývaru.

VEČEŘE
Snězte zbytek jídla, které zůstalo od oběda.

Nechutná VÁM?
Upečte si dokřupava menší kuřátko. Chutná se salátem a krajícem chleba, ale nezapomeňte, že třetina musí zůstat na večeři. Když vám nechutná maso, sáhněte po jiných potravinách bohatých na bílkoviny, jakými jsou tofu, vejce, netučný tvaroh, ryby ...


DEN II - ŠKROBY - 84

SNÍDANĚ - OVOCE
3 mandarinky nebo 2 jablka

OBĚD - Zapékaná fazole s lilkem
Suroviny: 500 g bílých fazolí, 2 cibule, 1 lilek, 2 čerstvé papriky, 2 rajčata, 1 feferonka, 1ČL oleje, pepř, 2-3 bobkové listy, 3 dl zeleninového vývaru
Postup: Na 1 lžičce oleje osmažte nasekanou cibuli, papriku a rajčata. Podle chuti můžete přidat také feferonku a dochutit kořením podle chuti. K této směsi přimícháte fazole. Lilek oloupete, nakrájíte na plátky a opečeme z obou stran na teflonové pánvi. D ohnivzdorné mísy poklademe střídavě vrstvy fazolí a lilku. Zalijete vývarem a odkryté pečete v troubě při teplotě 200 º C asi 30 min.
Podávejte s krajícem chleba as menší miskou hlávkového salátu.

VEČEŘE
Poloviční porce zapečený fazolí.

Nechutná VÁM?
Máte raději brambory jako fazole? V tom případě si připravte pečené brambory. 6 očištěných brambor nakrájejte na půlky. Rozpůlené dobře posypte celým kmínem a majoránkou a osolte. Pekáč vyložte papírem na pečení. Brambory rozložte tak, aby byly obráceny řeznou plochou nahoru, a můžete péct. Chutnají se zeleninovým salátem a krajícem chleba. Pozor 4 půlky si nechte na večeři.

 

 

 

 

DEN III - sacharidy - 85

SNÍDANĚ - OVOCE
1 šálek borůvek nebo 2 broskve

OBĚD - Celozrnné těstoviny s rajčatovou omáčkou
Suroviny: 120 g těstovin, 1 menší konzerva loupaných rajčat, 1 stroužek česneku, 1 menší cibule, podle chuti sůl, pepř, 1 PL čerstvé bazalky, 1 PL petrželové natě
Postup: tomatovou omáčku si připravíte v menší nádobě. Nakrájenou cibuli osmahneme, přidáme rajčata, lisovaný česnek a na mírném ohni vaříte přibližně 5 min. Před koncem přidáte nasekanou bazalku a petrželku. Těstoviny uvaříte, zalijete jejich omáčkou a necháte pár minut odstát.

VEČEŘE
Kousek dortu nebo 3 menší kousky oblíbeného pečiva a 1 Tabulku čokolády.

Nechutná VÁM?
Když jste se těstovin už projedli, uvařte si 120 g kukuřičné kaše. Kaši uvařte ve vodě a hotovou zalijte 1 PL rozpuštěného másla. Nebo co tak jít na pizzu?


DEN IV - VITAMÍNY - 86

SNÍDANĚ - OVOCE
2 nektarinky nebo šálek jahod

DESÁTÁ
1 sklenici čerstvé citronády / voda s citrónovou šťávou /

OBĚD - Teplý ovocný salát
Postup: 2 broskve, 2 nektarinky, 2 velké nebo 4 malé čerstvé švestky nakrájejte na tenčí plátky. Do teflonové pánve dáte trochu mleté skořice, vanilkový cukr, kousek celé vanilky a nakrájené ovoce. Za stálého míchání / dřevěnou vařečkou / dusíte přibližně 5 min. Nakonec salát posypete nasekanými praženými mandlemi. Tuto pochoutku snězte teplou.

SVAČINA
8 mandlí a šálek čaje

VEČEŘE
1 červený grapefruit

Nechutná VÁM?
Výborně chutná dobře vychladlý kompot. 3 jablka oloupejte, nakrájejte na čtvrtky, odstraníte jádřinec. 3 meruňky a 3 švestky přidáte k jablkům a vaříte přibližně 5 min ve vodě, kterou jste ochutili 1 lžička koření na jablečnou štrúdl.

 

 

 

 

 

Vodové DEN - POUZE VODA - 87

BYLO SE VÁM TO?
Ještě následujících 90 dní po dietě konzumujte na snídani pouze ovoce, na oběd a večeři dodržujte čas stravování a správnou kombinaci potravin. Když během těch 90 dnů ztratíte ještě 3 kg, nastala změna metabolismu. Ať se vyvážená strava a tělesný pohyb stane vaším novým životním stylem.

BĚHEM Vodové DNE PIJTE POUZE VODU!
Voda je nejlepším nápojem - obsahuje všechny minerály, které tělo ztrácí pocením. Denně byste měli vypít nejméně 2 l tekutin. Vodu lze obohatit čerstvou citrónovou šťávou, nebo lžičkou jablečného nebo jiného ovocného octa. Pokud pijete pouze tehdy když pociťujete žízeň, je to málo. Naplňte si ráno dvoulitrový láhev a celou ji v během dne vypijte. Máte tak lepší kontrolu nad množstvím vypité vody. Celý vodní den pijte opravdu pouze vodu. I když tekutinami jsou i čaje, čirý vývar nebo ovocné či zeleninové šťávy, zde se počítají jako jídlo.

- Během vodového dne pijte pouze vodu
- Každý den vypijte nejméně 2 litry
- Nalačno vypijte sklenici vlažné vody

Dnešní den je pro vás těžkou zkouškou. Po celý den můžete pít pouze vodu. Pozitivní účinky dnešního dne však budou dlouhodobé. Aby vás náhodou nezlákaly jídlo, zkuste se nějak zabavit a odpoutat od něj pozornost:

Jděte na procházku, do divadla, navštivte nějakou výstavu, zajděte do kina, promluvte si s přáteli, meditujte, co tak sauna nebo plovárna, jděte na kratší výlet na kole, věnujte se rodině, čtěte nebo studujte.

V obchodech s oblečením si vyzkoušejte svou původní velikost a pokuste se odhadnout o kolik se vaše velikost zmenšila. Doma se odvažte a změřte si obvod pasu, boků a stehen. Porovnejte s původními mírami a radujte se ze svého úspěchu. Pochlubte se rodině, přátelům a pokračujte v započatém díle.

Datum:
Tělesná hmotnost:
Obvod pasu:
Obvod boků:
Ith:
Obvod hrudníku:
Obvod nadloktí:
Obvod stehna:

Zdokumentujte svůj ÚSPĚCH!
Zajděte k fotografovi.
Napište jaké změny jste pozorovali na sobě av sobě.

 

 

 

 

 

DEN I - BÍLKOVINY - 88

SNÍDANĚ - OVOCE
Šálek čerstvých jahod nebo polovina čerstvého ananasu

OBĚD - Pečený pstruh se zeleninovým salátem
Suroviny: 2 očištěné pstruhy, sůl a bílý pepř, 1 citron, bazalka, 1 lžičku olivového oleje
Suroviny na salát: 2 rajčata, 1 salátová okurka, 1 menší cibule, kopr, podle chuti sůl a pepř, 1 lžičku olivového oleje, jablečný ocet, salátové koření
Postup: Do nitra očištěného pstruha vložíte stéblo bazalky a tenký plátek citronu. Potřete olivovým olejem, okořeníte a osolíte. Teflonovou pánev rozpálíte a pstruha opékáte z každé strany 3 min. Když je pstruh opečený pokapejte ho citronovou šťávou. Očištěnou a omytou zeleninu nakrájejte do salátové mísy. Kopr nasekejte nadrobno, promíchejte s olivovým olejem, octem, solí a pepřem. Nálevem zalijte zeleninu a nechte ji chvíli odstát, aby se chutě navzájem propojily.
Pstruha snězte s krajícem chleba as osvěžujícím salátem.
Nakonec vypijte ještě 3 dl čistého vývaru.

VEČEŘE
Upečte si čerstvého pstruha a připravte si čerstvý salát ze stejných surovin jako na oběd ale pouze poloviční porci.

Nechutná VÁM?
Pokud nemáte rádi ryby, opečeme si 2 kuřecí stehna, 1 na oběd, 1 na večeři. Chutnají v každém ročním období as každým sezónním salátem. Na oběd snězte s krajícem chleba a nakonec vypijte masový vývar.


DEN II - ŠKROBY - 89

SNÍDANĚ - OVOCE
1 banán nebo 2 hrušky

OBĚD - Vařené brambory s Mangoldem
Suroviny: 6 brambor, 1 hlávka mangoldu / 500 g /, 1 PL olivového oleje, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 1,5 dl vody
Postup: Brambory očistěte, nakrájejte na čtvrtky a uvařte. Na 1 lžíci oleje osmahneme nasekanou cibuli a na menší kousky nakrájené silnější části mangoldu. Zalijete 1,5 dl teplé vody a dusíte asi 5 min. Poté přidejte na hrubší proužky nakrájenou druhou - listovou část mangoldu a duste ještě 10 min. Nakonec dochutíte lisovaným česnekem. Mangold přidáte k uvařeným bramborám a promícháte. Mangold můžete nahradit špenátem.
Snězte s krajícem chleba.

VEČEŘE
Menší porce jídla, která vám zůstala od oběda.

Nechutná VÁM?
Připravte si zapékané zeleninu: 3 uvařené brambory, malou cuketu a 2 rajčata nakrájejte na plátky. Jednotlivé vrstvy ukládáte do ohnivzdorné mísy spolu s růžičkami brokolice a nakrájenou mrkví. Vše slijte marinádou. Připravte si ji z lisovaného česneku, špetky rozmarýnu, soli, pepře, 1 PL sezamových semínek, 1 lžičku olivového oleje a trochy vody. Pečete přibližně 25 min. v troubě rozehřáté na 180 º C. Na oběd snězte s krajícem chleba, na večeři bez chleba a pouze poloviční porci.


 

 

DEN III - sacharidy - 90

SNÍDANĚ - OVOCE
Šálek malin nebo 2 hurmi khaki

OBĚD - Papriky plněné ovesnými vločkami
Suroviny: 2 středně velké papriky, 1 rajče, 1 šálek ovesných vloček, podle chuti sůl a pepř, 1 lžičku nasekané petrželky, 1 PL bazalky, 1 lžička čubrica, šťáva z 1 citronu, 0,5 l vody, 1 zeleninová kostka, 1 PL rajčatového protlaku, 2 bobkové listy, umělé sladidlo, sůl
Postup: Ovesné vločky spaříme vroucí vodou a necháte jejich odstát přibližně 10-15 min. Pak z nich vytisknete vodu. Papriky očistíte tak, aby zůstaly celé. Rajče nakrájíte a spolu se šťávou přidáte k ovesným vločkám, přimícháte nasekané byliny, pokapeme citrónovou šťávou, dosolíme a dokořeníme. Touto směsí naplníte obě papriky a dáte jejich vařit do připravené rajčatové omáčky přibližně na 30 min.
Příprava rajčatové omáčky: Z 0,5 l vody a zeleninové kostky připravíte vývar, do kterého přidáte 1 PL rajčatového protlaku, podle chuti umělé sladidlo, 2 bobkové listy a trochu soli.

VEČEŘE
1 kus dortu nebo 3 porce zmrzliny a 1 tabulka čokolády na vaření

Nechutná VÁM?
Připravte si pizzu s baklažánovým omáčkou, kterou máte v mrazničce.


DEN IV - VITAMÍNY - 91

SNÍDANĚ - OVOCE
1 šálek jahod nebo 2 jablka

DESÁTÁ
1 sklenici šťávy z červené řepy, kterou ředíte minerální vodou

OBĚD - Ovoce v člunu
Postup: Menší žlutý meloun proříznete na polovinu. Z jedné poloviny vyberte dužinu a nakrájejte ji na menší kousky. Smíchejte s bobulového ovoce, banán nakrájený na kolečka a hrst sušených rozinek. Vše dobře promíchejte a vložte zpět do melounu. Nechte chvilku odležet v chladničce.

SVAČINA
8 lískových oříšků a šálek čaje

VEČEŘE
2 plátky žlutého melounu

Nechutná VÁM?
Připravte si osvěžující ovocný salát. Očištěnou papáju nakrájejte na kostičky, banán na kolečka, pomeranč rozeberte na měsíčky. Rozložte na dno menší salátové mísy tak, že dospod dáte pomeranč, pak kolečka banánu a nakonec kostky papáji. Polejete citrónovou šťávou a ochutíte sladidlem.