Den 31 - 60

Přehled dnů 31/60

538319143

DEN II - ŠKROBY - 31

SNÍDANĚ - OVOCE
2 kiwi nebo 1 grep

OBĚD - Pórový rizoto
Suroviny: 120 g rýže, 1 středně velký pórek, 1 PL nasekané petrželky, sůl, pepř dle chuti, 1 lžíce oleje, 2 lžíce hrášku, suroviny na zeleninový salát.
Postup: Pórek nakrájejte na tenká kolečka a osmažte je na oleji. Přidáte suchou rýži a smažte dohromady s pórkem, osolte a zalijte dvojnásobným množstvím horké vody. Dobře promíchejte a odkryté dusíte tak, aby byla rýže skoro měkká. Nakonec přidáte hrášek, koření a posypete petrželkou. K obědu snězte dvě třetiny rýže s krajícem chleba a rajčatovým salátem.
Třetinu rýže můžete nahradit čočkou, pórek přiměřeným množstvím brokolice.
Rajčatový salát: 4 rajčata nakrájejte na silnější kolečka, vložte do salátové mísy a posypte pokrájenou cibulí. Zalijte nálevem z 1 lžičku olivového oleje, octa, petrželové natě, trochu pepře a oregana.

VEČEŘE
Zbytek pórů rizota a rajčatový salát.

Nechutná VÁM?
Chutná je i bramborová kaše s kysaným zelím. Očistěte a uvařte brambory / 2 na oběd, 1 na večeři /, rozmačkajte na pyré a přidejte kousek másla. Teplé bramborové pyré posypte 500 g nakrájené kysaného zelí. Opravdu si pochutnáte. Pokud nepoužijete celé množství zelí, udělejte si z ní salát. Na oběd snězte s krajícem chleba, na večeři bez chleba.


 

 


DEN III - sacharidy - 32

SNÍDANĚ - OVOCE
2 pomeranče nebo 2 jablka

OBĚD - Vodové lívance
Suroviny: 120 g celozrnné mouky, ¼ l vody, špetka soli, 1 cibule, 1 lžíce oleje, 1 PL estragonu
Postup: Smíchejte mouku, vodu a sůl tak aby bylo těsto přiměřeně husté a aby jej bylo možné lít přes sítko na lívance. Lijte ho do většího množství osolené vody, do které jste přidali pár kapek oleje. Během vaření vícekrát promíchejte. Uvařené sceďte a přelijte studenou vodou. Chuť lívanců můžete vylepšit osmaženými kolečky cibule nebo nasekaným istragónom, který dochutíte 1 PL citronové šťávy.

VEČEŘE
1 kus dortu nebo 3 kousky drobného pečiva, např.. medvědí tlapky a 1 tabulka čokolády na vaření.
Namočte si fíky na snídani.

Medvědí tlapky
Suroviny: 200 g rostlinného tuku, 100 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 1 vejce, 300 g hrubé mouky, 50 g mletých ořechů, skořice, hřebíčku.
Postup: Všechny suroviny smícháme na hladké těsto, podle chuti můžete přidat i kakao. Plníte formičky a pečete asi 15 min. při 200 º C. Upečené vyklopíte z formiček a vychladlé uskladníte v uzavřené nádobě. Budete mít chutné pečivo na více dní. Tlapky vydrží i měsíc, ale nesnězte více než 3 najednou.


DEN IV - VITAMÍNY - 33

SNÍDANĚ - OVOCE
8 sušených fíků zalijte 3 dl vody a nechte přes noc namočené. Ráno vodu slijte, nově ji převařte a zalijte fíky. Snězte teplé.

DESÁTÁ
1 kiwi nebo 1 sklenici džusu

OBĚD - Jablka plněné ořechy
Postup: 6 větších jablek očistěte a odstraňte jádřince. Dejte pozor aby spodní část zůstala celá. 2PL mletých ořechů smíchejte s 1 PL rozinek. Směsí naplníte jablka a necháte jejich péct v troubě při teplotě 180 º C asi 15 min. Čtyři jablka snězte na oběd a 2 na večeři. Chutnají teplé.

SVAČINA
Hrst oblíbeného sušeného ovoce - jablka nebo hrušky, šálek čaje

VEČEŘE
2 plněné jablka, mohou být i studené

Nechutná VÁM
Výborná je fíková kaše s rozinkami a jablkem. Namočte na noc ve 2 dl vody 8 sušených fíků a hrst rozinek. Na mírném ohni vařte asi 10 min. Mezitím nakrájejte na plátky 1 sladkokyselé jablko a pokapejte citronovou šťávou. Přidejte ho k vařící směsi a vařte ještě 5 min.

 

 

 


DEN I - BÍLKOVINY - 34

SNÍDANĚ - OVOCE
1 banán nebo 3 mandarinky

OBĚD - Vařené hovězí maso se salátem
Suroviny: 400 g libového hovězího masa s kostí, zelenina do polévky, sůl a pepř, suroviny na salát
Postup: Nejdříve si připravte hovězí vývar. Uvařené maso rozdělte na 2 porce, jednu na oběd, druhou o polovinu menší na večeři. Připravíte si zeleninový salát: čerstvou zelí nakrájejte a posolte aby změkla a zalijte s nálevem z 1 lžičce oleje, octa, kmínu a koření. Na oběd snězte s krajícem chleba. Nakonec vypijte ještě 3 dl čirého vývaru a nezapomeňte si zbytek uložit do mrazáku. Použijte při dalším bílkovinném dny.

VEČEŘE
Polovina porce od oběda, bez vývaru a chleba.

Nechutná VÁM?
Z vařeného masa si můžete připravit i chutný masový salát, samozřejmě na oběd i večeři. Do salátu kromě cibule nakrájejte i okurku, papriku a rajče. Zalijte nálevem z 1 lžičku oleje, octa, soli a pepře. Salát skvěle ochutíte 1 PL kapary. Snězte s krajícem chleba. Pozor, na večeři už bez chleba ao polovinu menší porci.


DEN II - ŠKROBY - 35

SNÍDANĚ - OVOCE
2 hrušky

OBĚD Bramborové pyré s mrkví a salátem
Suroviny: 8 brambor, 2 větší mrkve, sůl, pepř, 1 lžičku másla, suroviny na salát
Postup: Brambory očistěte a uvařte. Zvlášť uvařte mrkev a vývar z mrkvi odložte. Uvařené brambory rozmačkejte na pyré, osolte a opepřete podle chuti, přidejte máslo. Ochutíte ještě vývarem z mrkvi.
Salát si připravíte z hlávky zeleného salátu, přimícháte k němu 1 PL sterilované kukuřice z konzervy.
Snězte s krajícem chleba.

VEČEŘE
Čerstvě připravené bramborové pyré s mrkví z 3 brambor a 1 mrkvi, zeleninový salát.

Nechutná VÁM?
500 g čínského zelí smíchejte s nakrájenou cibulí, 1 PL nasekaných ořechů i menší konzerva bílých fazolí. Zvlášť smíchejte 1 lžičku oleje, ocet a 1 PL hořčice. Vzniklou směs přidejte k čínské zelí a vše dobře promíchejte. Salát snězte s krajícem celozrnného chleba. Menší porci salátu si schovejte na večeři.

 

 

 

 

 

 

 

DEN III - sacharidy - 36

SNÍDANĚ - OVOCE
2 jablka nebo 3 mandarinky

OBĚD - Špenátové nudle s česnekem
Suroviny: 120 g špenátových nudlí, 3 stroužky česneku, 1 lžičku oleje, 1 PL rajčatového protlaku, l lžičku nasekané petrželky, podle chuti trochu muškátového ořechu, špetka oregána.
Postup: Lisovaný česnek prudce osmažte na rozpáleném oleji. Přidáte rajský protlak, 2 PL vody a chvilku podusíme. Ochutíte nastrouhaným muškátovým oříškem. Omáčkou zalijte uvařené nudle a posypte petrželkou a špetkou oregána.

VEČEŘE
1 kus dortu nebo 1 kus štrúdlu a 1 tabulka čokolády na vaření.

Nechutná VÁM?
Ve slané vodě uvařte podle návodu na obalu 80 g kuskusu. Můžete ho dochutit dvěma nadrobno nakrájenými rajčaty a čerstvou bazalkou.


DEN IV - VITAMÍNY - 37

SNÍDANĚ - OVOCE
2 nektaríny nebo 2 broskve

DESÁTÁ
1 sklenice ovocného džusu

OBĚD - Plněný žlutý meloun
 Postup: Žlutý meloun rozkrojte na polovinu a vyberte semena. Lžící vydlabejte polovinu melounu a naplňte ho jahodami, malinami, kuličkami hroznů nebo jiným drobným ovocem. Dužinu pak položte navrch a pokapejte citronovou šťávou. Ozdobte lístky máty.

SVAČINA
8 mandlí a šálek čaje.

VEČEŘE
Naplňte drobným ovocem druhou polovinu melounu. Drobné ovoce může být i mražené.

Nechutná VÁM?
Čas od času zkuste vařenou ovocnou kaši. Rozmačkané ovoce krátce povařte, oslaďte, přidejte trochu skořice a citrónovou šťávu. Jezte teplé.

 

 

 

 

 

DEN I - BÍLKOVINY - 38

SNÍDANĚ - OVOCE
Polovina ananasu nebo šálek jahod

OBĚD - Rybí filé na česneku
Suroviny: 3 kousky rybího filé, 1 lžíce olivového oleje, 1 PL nasekané petrželky, 2 stroužky česneku, podle chuti sůl, l dl vody, suroviny na rajčatový salát
Postup: Na pánev položíte 3 kousky filé, zalijete ho směsí vody a oleje a teprve potom postavíte pánev na sporák. Rybí filé dusíte tak dlouho, dokud se voda odpaří, pak ho opečeme z obou stran, posypete petrželkou a přidáte lisovaný česnek. Podle chuti přidáte sůl.
Filé snězte s rajčatovým salátem a krajícem celozrnného chleba, můžete si ho naservírovat s mangoldu nebo špenátem. Vypijte ještě 3 dl čirého vývaru.
Salát si připravíte rajčat, papriky, cibule, česneku, bazalky, soli, pepře, ½ lžičky oleje a octa podle chuti. Můžete ho posypat opraženými sezamovými semínky.
Rybí filé můžete nahradit jiným druhem nemastných ryb nebo kuřecím masem. Výbornou náhradou je také pečené tofu.

VEČEŘE
Čerstvě připravené rybí filé a zeleninový salát.
Namočte si sušené ovoce na zítřejší snídani.

Nechutná VÁM?
Připravte si kuřecí paprikáš. Na 1 lžičce oleje osmažte 2 nakrájené cibule, přidáte na větší kousky nakrájené kuřecí prsa bez kůže a za stálého míchání opečeme na prudkém ohni. Přidáte lisovaný česnek, 1 lžička sladké červené papriky, na špičku nože štiplavé papriky nebo malou feferonku, bobkový list, majoránku. Zalijete vývarem nebo horkou vodou a dusíte dokud maso nezměkne. K paprikáše snězte krajíc celozrnného chleba a oblíbený zeleninový salát. Na večeři poloviční porci, samozřejmě bez chleba. Kuřecí prsa můžete nahradit stehny.


DEN II - ŠKROBY - 39

SNÍDANĚ - OVOCE
8 sušených meruněk, které jste si namočili večer. Vodu vypijte a meruňky pomalu snězte.

OBĚD - Polévka s ječmenný kroupami
Suroviny: 100 g ječných krup, 1 pórek, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 1 PL nastrouhaného celeru, celerová a petrželová nať, 1 mrkev, 2 PL fazolí z konzervy, sůl, pepř podle chuti, bobkový list, 1 lžičku oleje, 1 l zeleninového vývaru, 1 PL petrželové natě.
Postup: Všechnu zeleninu očistíte, umyjete a nastrouháte, osmažte na rozpáleném oleji. Přidáte dopředu namočené ječné kroupy a chvíli osmahneme. Zalijete zeleninovým vývarem nebo horkou vodou. Postupně přidáte všechny suroviny a uvaříte doměkka. Podle potřeby podlejete horkou vodou nebo vývarem. Před dokončením přidáte fazole z konzervy, lisovaný česnek, sůl, pepř a dobře promíchejte. Tuto sytou polévku jezte s kusem chleba.

VEČEŘE
Talíř polévky od oběda.

Nechutná VÁM?
Připravte si salát z ječných krup a ze zeleniny. Ječné kroupy si připravte zvlášť a nechte je vychladnout. Salát ochuťte podle své chuti a přidejte nasekanou petrželku, cibuli, česnek, můžete přidat papriku, rajčata a okurku. Salát si můžete připravit i ze 150 g uvařené rýže. Na oběd snězte k tomu krajíc chleba, večeře je bez chleba.


DEN III - sacharidy - 40

SNÍDANĚ - OVOCE
2 jablka nebo 2 hrušky

OBĚD - Palačinky plněné šampiony
Suroviny: 1 jogurtový kelímek hladké mouky, 1 kelímek celozrnné mouky, 1 kapusta. Šampionů, 2 kelímky minerálky, 1 PL petrželky, 1 lžičku pažitky, 2 stroužky česneku, na špičku nože prášku do pečiva, trocha soli, 1 lžičku olivového oleje, 1 menší cibule, 1 lžička sušené kořenicí směsi
Postup: Z hladké a celozrnné mouky, minerální vody a prášku do pečiva uděláme těsto na palačinky a nechte ho asi hodinu odstát. Palačinky smažíme na malém množství oleje v teflonové pánvi. Mezitím si připravte šampionovú nádivku do palačinek. Na kapce oleje osmažte malou cibuli, přidáte šampiona, zalijte trochou vývaru a chvilku podusíme. Nakonec přidáte sušenou kořenící směs, pažitku, petrželku a lisovaný česnek. Podle chuti osolte a opepřete. Naplníte palačinky, které ještě můžete ochutit kečupem. Jezte teplé.

VEČEŘE
Kus dortu nebo 3 kousky drobného pečiva, 1 tabulka čokolády.

Musli dobrota
Suroviny: 4 vejce, 80 g hnědého cukru, 40 g celozrnné mouky, 100 g oblíbeného musli, 100 g ovoce, může být i sušené.
Postup: Vaječné bílky oddělte od žloutků. Ušlehejte tuhý sníh, přidáte střídavě žloutky a cukr. Pomalu přimícháte mouku a musli. Vzniklou hmotu rovnoměrně rozetřete do vymazané ohnivzdorné nádoby Navrch rozložte připravené ovoce a pečte při teplotě 180 º C asi 20 minut. Vychladlou dobrotu nakrájejte na kousky a už si můžete pochutnat. Část si odložte do mrazáku. Najednou snězte pouze 3 kousky.


DEN IV - VITAMÍNY - 41

SNÍDANĚ - OVOCE
1 větší banán nakrájený na kolečka nebo 2 jablka.

DESÁTÁ
1 pomeranč nebo 1 sklenice ovocného džusu.

OBĚD - Vařená jablečná kaše
Postup: Jablka omyjte, odstraňte jádřinec a nakrájejte na tenké plátky. Vaříte v malém množství vody. Aby byly jablka voňavé, přidáte k nim trochu citrónové kůry, kousek vanilky a 2-3 hřebíčky. Můžete přidat i umělé sladidlo a 1 PL kokosové moučky.

SVAČINA
15 ks nesolených a nepražených arašídů a 1 pohár ovocného džusu.

VEČEŘE
4 čerstvé poloviny meruněk posypte rozinkami a pokapejte citronovou šťávou. Čerstvé meruňky můžete nahradit méně sladkým meruňkovým kompotem.

Nechutná VÁM?
Pochutnejte si na žlutém plněném melounu s ovocem. Z melounu vyberte semínka a dužinu. 1 broskev a 1 nektarínu nakrájejte na kostky a přidáte hrst vypeckovaných třešní a hrst hroznů. Ovoce promíchejte a zalijte šťávou z 1 pomeranče a necháte odstát. Přimíchejte ještě vydlabané dužinu. Podle chuti můžete přidat sladidlo.

 


DEN I - BÍLKOVINY - 42

SNÍDANĚ - OVOCE
1 papája nebo 2 kiwi

OBĚD-Tofu na katalánsky způsob
Suroviny: 1 tofu-200 g, 1 lžičku olivového oleje, 1 cibule, menší hlávka bílého zelí, 1 větší pórek, 6 šampionů, trochu grilovacího koření, 1 lžičku drceného kmínu, špetka zázvoru, sójová omáčka, sůl a pepř podle chuti, solamyl na zahuštění.
Postup: Tofu nakrájejte na kostky a promíchejte ho s grilovacím kořením. Na teflonovou pánev dáte 1 lžičku olivového oleje, necháte ho rozehřát a opečeme na něm tofu. Opečené vyberete na talíř. Pak na pánvi osmahneme cibuli, zelí, pórek a žampiony, trochu podlejete a dusíte do měkka. Když je zelenina hotová přidáte k ní opečené tofu. Dochutíte solí, zázvorem a sójovou omáčkou. Ve vlažné vodě rozmícháte 1 PL solamylu a přilijete do hotového jídla. Necháte přejít varem a odstavíte. Na oběd snězte krajíc celozrnného chleba. Nakonec vypijte 3 dl čirého vývaru.

VEČEŘE
Menší porce tofu od oběda, ale bez chleba a vývaru.

Nechutná VÁM?
Máte více možností vybrat si chutné jídlo. Pokud vám tofu nechutná, můžete si připravit kuřecí prsa nebo rybí filé. Nebo zkuste tofu na jiný způsob. Ať si už vymyslíte cokoliv jistě vám přijde vhod okurkový salát, který si připravíte z 1 čerstvé okurky, 1 stroužky česneku, 1 malé na tenké plátky nakrájené cibulky, 2 lžíce nasekaného čerstvého kopru a petrželky. Zálivku si připravíte z 1 lžičce oleje, octa, soli a mletého pepře.


DEN II - ŠKROBY - 43

SNÍDANĚ - OVOCE
3 dl málo sladkého míchaného kompotu, který si připravíte buď čerstvý, nebo využijete domácí zásoby.

OBĚD - Zapékaná fazole s cibulí
Suroviny: 500 g velké bílé fazole z konzervy, 500 g cibule, 1 lžíce oleje, 1 lžička mleté sladké papriky, podle chuti trochu ostré papriky, sůl, pepř, bobkový list, 3 dl teplé vody, na kolečka nakrájenou červenou papriku, zavařena červená řepa / podle chuti /.
Postup: Fazole z konzervy opláchněte pod studenou vodou. Na kolečka nakrájenou cibuli prudce osmažíme na oleji. Zbytkem oleje vymažeme ohnivzdornou mísu. Na dno mísy položte vrstvu fazolí, na ni vrstvěte cibuli. Každou vrstvu srovnáte lžící, osolíte, opepříme, posypeme paprikou a přidáte bobkový list. Takto střídáte vrstvy, končíte fazolemi. Navrch můžete dát nakrájenou čerstvou papriku. Nakonec zalijete horkou vodou a pečete v troubě při teplotě 200 º C asi 30 min. Při pečení už fazole nepodlievajte ani nemíchejte. Hotové jídlo necháte ještě 10-15 min. odstát, aby dostatečně vsáklo tekutinu. Tato vynikající makedonský specialita je výborná teplá ale i studená. Výborně k ní chutná červená řepa. Nezapomeňte na krajíc celozrnného chleba

VEČEŘE
Pečené fazole bude dost i na večeři, ale bez chleba.

Nechutná VÁM?
Uvařte si chutnou zeleninovou polévku. Potřebujete 2 póry, 3 mrkvi, 1 kořen petržele is natí, 1 menší cibule, 1 stroužek česneku, 1 bobkový list, pár zrnek celého pepře, 1 l vody. Na mírném ohni vaříte asi 15 min. Zeleninu prolisujeme a do polévky přidáte 1 kávovou šálek uvařené rýže. Podle potřeby přidáte sůl, pepř, posypte nasekanou petrželkou. Polévka vás k krajícem chleba zasytí a ještě vám zůstane na večeři.


DEN III - sacharidy - 44

SNÍDANĚ - OVOCE
2 jablka nebo 2 kousky červeného melounu

OBĚD - Zapékané rajčatové makarony
Suroviny: 120 g makaronů, 1 menší cibule, 1 lžičku olivového oleje, 1 rajský protlak, tymián, 2 bobkové listy, 2 lžíce kečupu, 1 lžička cukru, sůl, máslo na vymazání formy.
Postup: Na 1 lžičce olivového oleje osmahneme cibulku, přidáte k ní rajský protlak, tymián, 2 bobkové listy a vše povaříte na mírném ohni asi 10 min. Nakonec omáčku dochutíte solí, pepřem a cukrem. Z omáčky vyberte bobkové listy, a smíchejte ji s makaróny. Dáte do ohnivzdorné mísy a zapékáme v troubě při teplotě 200 º C asi 20 min.

VEČEŘE
1 kus dortu nebo 3 kopečky zmrzliny a 1 tabulka čokolády na vaření.

Nechutná VÁM?
Pokud vám opravdu nechutná, zhrešte a běžte na pizzu!


DEN IV - VITAMÍNY - 45

SNÍDANĚ - OVOCE
1 červený grep nebo šálek malin

DESÁTÁ
1 sklenice zeleninového džusu

OBĚD - Hruška s rozmačkaným banánem
Postup: Hrušku umyjte a nakrájejte na kousky. Do trochy vody přidejte 2 hřebíčky a hrušku v ní povařte. Kaši, která vznikne z hrušky smíchejte s rozmačkaným banánem a posypte nasekanými mandlemi.

SVAČINA
1 PL slunečnicových semínek a pohár ovocného džusu.

VEČEŘE
Ovoce dle vlastního výběru

Nechutná VÁM?
Připravte si studenou ovocnou polévku. Rozmixujte 150 g jahod a podle potřeby přidejte sladidlo. Mezitím nakrájejte na kousky 1 kiwi a pár jahod. Do hlubokého talíře položte nakrájené ovoce a zalijte ho rozmixovanou polévkou. Dobrou chuť.

 

 

 

 

 

 


DEN I - BÍLKOVINY - 46

SNÍDANĚ - OVOCE
Nekratínu rozmačkejte a zřeďte s 2 dl oblíbeného džusu. Přidejte 1 PL lněných semínek a nechte 10 min. odstát.

OBĚD - Vepřové žebírka v cibulové omáčce
Suroviny: 2 libové vepřové žebírka, 2 větší cibule, bobkový list, zázvor, 1 PL nasekané petrželky, sůl, pepř dle chuti, 2 dl masového vývaru, 1 PL hořčice, 1 PL oleje, suroviny na salát z kysaného nebo čerstvého zelí.
Postup: V teflonové pánvi na rozpáleném oleji opečeme žebírka z obou stran do zlatohněda. Vyberete je na talíř. Na pánvi pak osmahneme nasekanou cibuli, přidáte zázvor, bobkový list a zalijete vývarem. Kotlety vložíte do cibulové omáčky a dusíte přibližně 20 min., Aby byly měkké. Nakonec přidáte sůl, pepř a hořčici a petrželku.
K masu si připravte salát z kysaného zelí a čerstvé.
Nezapomeňte na kus celozrnného chleba a 3 dl vývaru, který si můžete připravit z kostky.
Žebírka můžete nahradit kuřecím nebo krůtím masem.

VEČEŘE
1 žebírko a zeleninový salát.

Nechutná VÁM?
V tom případě na oběd i na večeři snězte jogurty, do kterých přimícháte lněná semínka. Lněná semínka jsou bohaté na vitamin E a omega-3 tuky, které chrání naše tělo před rakovinou a zamezují srdečně-cévním onemocněním. Snižují cholesterol a triglyceridy hlavně lidem, kteří mají zvýšenou hladinu tuků. Starají se o naše zdravé nehty, kůži a vlasy a dokonce podporují trávení. Do jednoho jogurtu přidejte 3 lžičky mletých lněných semínek a nechte 30 min. postát. V takto připraveném jogurtu je zdraví. Druhý jogurt si můžete připravit tak, že k němu přimícháte 2 dl rajčatového džusu a ochutíte drceným kmínem. Podle potřeby přisoľte.

DEN II - ŠKROBY - 47

SNÍDANĚ - OVOCE
1 grep nebo 4 čerstvé švestky

OBĚD - Pikantní rýže s bylinkami
Suroviny: 120 g rýže, 6 dl vody, 2 PL petrželky, 2 lžíce pažitky, 2 lžíce kopru, špetka šafránu, hrst sójových klíčků, 1 lžičku olivového oleje, sůl, pepř.
Postup: Suchou rýži osmahneme na olivovém oleji tak dlouho až budete mít pocit, že mícháte kamínky. Potom zalijte 3 násobným množstvím horké vody a odkrytou ji za občasného míchání uvařte. Když je rýže skoro měkká, postupně přidávejte všechny bylinky a rýži na 10 min. zakryjte, aby vpila veškerou tekutinu. Osolte, opepřete a dobře promíchejte.
Dopřejte si k pikantní rýži kus chleba a velkou misku čerstvého zeleninového salátu.

VEČEŘE
Menší porce pikantní rýže a zeleninový salát.

UŽITEČNÉ VĚDĚT!
Kořením a bylinkami vylepšíme a zvýrazníme chuť jídla. Správnou kombinaci koření dosáhnete neuvěřitelnou harmonii chuti, naopak - nesprávnou kombinací nebo přehnaným množstvím dosáhnete pravý opak. Proto je velmi vhodné, abyste se s kořením dobře seznámili, vždyť je to bez přehánění pravé umění. Koření se používá v malém množství. Koření a bylinky mají velkou energetickou hodnotu, navíc čerstvé obsahují drahocenné vitamíny a minerály.


DEN III - sacharidy - 48

SNÍDANĚ - OVOCE
2 pomeranče nebo 2 broskve

OBĚD - Pizza s rajčaty a cibulí
Suroviny: těsto na pizzu, 2 čerstvá rajčata, rajčatová omáčka, koření na pizzu, oregano, cibule.
Postup: Pizzu připravíte podle návodu na obalu. Těsto potřete kapkou olivového oleje a rajčatovou omáčkou, do které jste přidali koření na pizzu a oregano. Pizzu obložte nakrájenou cibulí a rajčaty a pečete ve vyhřáté troubě při teplotě 200 º C 20 min. Před dopečením můžete přidat čerstvé olivy.

VEČEŘE
1 kus dortu a 1 tabulka čokolády na vaření.

Pochutnejte si - Ořechový dort
Suroviny: 8 vajec, 200 g práškového cukru, 250 g mletých ořechů, 3 lžíce strouhanky, 1 vanilkový cukr, náplň: méně sladký džem, šťáva z 1 pomeranče
Postup: Z bílků ušleháme tuhý sníh, postupně přidáme žloutky a cukr. Zlehka přimíchejte ořechy a strouhanku. Dortovou formu vystelte papírem na pečení, těsto vylijte do formy a pečte na 200 º C asi 20 min. Vychladlý korpus rozříznete na 3 pláty pokropte pomerančovou šťávou a natřené málo sladkým džemem. Snězte pouze 1 kus.


DEN IV - VITAMÍNY - 49

SNÍDANĚ - OVOCE
5 dl kompotu z oblíbeného ovoce si můžete připravit už večer. Můžete ho osladit sladidlem nebo rozinkami. K snídani snězte pouze 3 dl kompotu.

DESÁTÁ
1 velká hruška

OBĚD - Nepečené fíkové kuličky
Postup: 8 suchých fíků rozemele, přidejte 1 nakrájený pomeranč, 1 PL mletých vlašských ořechů nebo lískových oříšků. Z hmoty formujte menší kuličky, které obalíte v kokosové moučce.

SVAČINA
Hrst sušených jablek a šálek čaje.

VEČEŘE
2 dl kompotu od snídaně

Nechutná VÁM?
Vyrobte si z kompotu ovocnou kaši. Můžete použít i méně sladký kompot z konzervy. Vodu z kompotu slijte, ovoce rozmačkejte a ochuťte citronovou šťávou se sladidlem. Kaši rozřeďte šťávou z kompotu.


 

 

 

 

DEN I - BÍLKOVINY - 50

SNÍDANĚ - OVOCE
3 mandarinky nebo 1 banán

OBĚD - Volské oči se špenátem
Suroviny: 500 g čerstvého špenátu nebo mraženého, 3 stroužky česneku, sůl, pepř, 1 lžičku sušené kořenicí směsi podle chuti, nastrouhaný muškátový oříšek, 1,5 dl vody, 3 vejce
Postup: Čerstvý špenát nakrájíte a zalijete 2 dl vody. Přidáte sůl a 1 lžičku polévkové zeleniny a vaříte na mírném ohni 10-15 min. Nakonec když je špenát hustý, přidáte ještě muškátový ořech, pepř a česnek.
K špenátu si dopřejte 2 volské oči, které usmažíte na teflonové pánvi bez tuku, a 1 krajíc celozrnného chleba. Po obědě vypijte 3 dl vývaru.
Místo špenátu si stejným způsobem připravte mangold. Vejce můžete nahradit párkem, libovým masem, případně tofu / ale i na večeři /. K špenátu výborně chutná i nízkotučný tvaroh.

VEČEŘE
Špenát s 1 volský okem bez chleba.

Nechutná VÁM?
Pokud vás dnes čeká náročný den a nebudete mít čas na přípravu jídla, můžete si koupit hotovou pomazánku z tofu. Z nabídky si můžete vybrat pikantní i méně pikantní, podle toho jaká chuť vám vyhovuje. Dopřejte si 100 g pomazánky na oběd a 100 g na večeři. Vychutnejte si k ní krajíc chleba a čerstvý zeleninový salát. Na večeři chléb i vývar vynechejte.


DEN II - ŠKROBY - 51

SNÍDANĚ - OVOCE
2 kiwi nebo 2 pomeranče

OBĚD - Smažené brambory s cibulí
Suroviny: 6 brambor, 1 menší cibule, 1 lžíce oleje, nasekaná petrželka, sůl a pepř podle chuti, hlávkový salát
Postup: Uvařené brambory oloupete a nakrájíte na tenčí plátky. V teflonové pánvi na oleji osmahneme na kolečka nakrájenou cibuli. Když je osmaženou dozlatova, přidáte brambory, osolíte a ještě chvilku smažte. Nakonec posypete petrželkou. K bramborám se hodí hlávkový salát.

VEČEŘE
Menší porce smažených brambor od oběda a čerstvě připravený hlávkový salát.

Nechutná VÁM?
Pokud máte rádi houby, připravte si je. Na 1 lžičce oleje osmažte nakrájenou cibuli, přidejte 3 hrsti nakrájených šampionů, nebo jiných hub, 2 stroužky česneku a zalijete trochou teplé vody. Chvilku podusíme a když se voda odpaří, posypete větším množstvím petrželky. Snězte s krajícem chleba. Jako přílohu doporučujeme bramborové pyré / ze 4 brambor na oběd az 2 na večeři /. Na večeři snězte poloviční porci bez chleba.

DEN III - sacharidy - 52

SNÍDANĚ - OVOCE
Smíchejte 1 nastrouhané jablko, 1 nastrouhanou mrkev, šťávu z poloviny citronu a několik kapek oleje. Snězte pomalu a vychutnejte si osvěžující snídaně.

OBĚD - Široké nudle s osmaženou strouhankou
Suroviny: 120 g těstovin, 2 lžíce strouhanky, 1 lžíce másla, kapary podle chuti
Postup: Těstoviny uvařte a scedíte vodu. Strouhanku osmahneme na másle, pak ji dobře promíchejte s uvařenými těstovinami. Těstoviny přikryjte a necháte pár minut odstát. Podle chuti přidáte nasekané kapary.

VEČEŘE
1 kus dortu nebo 3 kusy pečiva a 1 tabulka čokolády na vaření

PCHUTNAJTE SI: Oříšková roláda
Suroviny: 5 vajec, 5 vrchovatých PL lískových oříšků, 2 zarovnané PL krystalového cukru, 1 vanilkový cukr, 3 PL dietního džemu nebo marmelády, papír na pečení
Postup: Celá vejce, cukr a vanilkový cukr mixujte tak dlouho, dokud směs nezhoustne / asi 10 min. / Přidejte mleté lískové oříšky. Těsto vylijte na pekáč, který jste vystlalo papírem na pečení. Pečte v troubě při teplotě 180 º C asi 10 min. Upečenou roládu nechte v pekáči vychladnout, pak ji oddělte od papíru, natřete dietní marmeládou a srolujte. I když bude těžké odolat, pro vás jsou pouze 3 kousky.


DEN IV - VITAMÍNY - 53

SNÍDANĚ - OVOCE
Pohár ovocného džusu nebo 3 jablka

DESÁTÁ
Sklenici šťávy z červené řepy

OBĚD - Míchaný ovocný salát
Postup: 5 větších švestek rozkrojte na půlky a vypeckujte. Na kostičky nakrájejte polovinu melounu a dvě kolečka ananasu z kompotu a umyjte šálek zralých jahod. Vše dejte do mísy, dobře promíchejte a posypte nasekanými mandlemi.

SVAČINA
Hrst sušených jablek a sklenici šťávy z červené řepy.

VEČEŘE
2 broskve nakrájejte na malé kostičky a rozmixujte na kaši. Přidejte čerstvou šťávu z 1 pomeranče a podle potřeby dolijte minerální vodou. Hned vypijte.

Nechutná VÁM?
8 kusů vypeckovaných švestek vařte doměkka ve 2 dl vody s 2 hřebíčky a sladidlem, kouskem celé skořice, šťávou z 1 citronu as nastrouhanou citronovou kůrou tak dlouho, až se švestky rozvaří. Snězte teplé.

 

 



 

 

DEN I - BÍLKOVINY - 54

SNÍDANĚ - OVOCE
3 dl méně sladkého kompotu z míchaného ovoce

OBĚD - Rybí filé s vařeným fenyklem
Suroviny: 3 kousky rybího filé, 1 lžičku oleje, 1 dl vody, 1 větší kořen fenyklu, 2 stroužky česneku, šťáva z 1 citronu, 1 kytička petrželky, 1 větvička rozmarýnu, 2 rajčata, suroviny na salát.
Postup: Na teflonové pánvi na rozpáleném oleji opečeme rybí filé z obou stran. Když je hotové, vyberte na talíř. Na pánvi pak podusíme oloupané rajčata a větvičku rozmarýnu. Když rajčata zhoustnou, položte na ně 2 ks opečeného filé a na něj pak rozložte uvařený fenykl, který nakrájíte a povaříte ve slané vodě 10 min. Zvlášť smíchejte lisovaný česnek, nasekanou petrželku a citrónovou šťávu. Touto směsí zalijte rybí filé. Na oběd snězte 2 kusy filé se sezónním salátem as krajícem chleba.
Nakonec vypijte 3 dl čistého vývaru.
Rybu můžete upéct i v alobalu. Očištěnou rybu osolíte, vložte do ní stroužek česneku a větvičku rozmarýnu. Pak ji obalte do alobalu a pečte v předehřáté troubě při 210 º C asi 30 min.

VEČEŘE
1 opečené filé, příloha bude vařený fenykl

Nechutná VÁM?
Připravte si vaječnou omeletu se zeleninou. Nadrobno nakrájejte 200 g oblíbené zeleniny. Dobře rozšleháme 2 vejce, přimíchejte k nim zeleninu a smažte na rozpáleném oleji. Omeletu dochuťte solí, pepřem a posypte petrželkou. Snězte k ní krajíc chleba. Když máte ještě hlad, připravte si zeleninový salát. Na večeři si připravte omeletu z 1 vejce a salát ze 100 g zeleniny.


DEN II - ŠKROBY - 55

SNÍDANĚ - OVOCE
Polovina středně velkého žlutého melounu nebo 3 meruňky.

OBĚD - Sójová musaka s cuketou
Suroviny: 200 g sójových vloček, 3 mladé tykvičky / cukety /, 1 cibule, 1 lžíce oleje, 200 g šampionů, 1 stroužek česneku, 1 PL nasekané petrželky, podle chuti sůl, pepř, hlávkový salát
Postup: Sójové vločky namočíte na 15 min. do vlažné vody a nakonec jejich scedíte. Na oleji osmahneme cibuli, žampiony, přidáte sůl, pepř a sójové vločky. Vše dobře promícháte. Tykvičky nakrájíte na kolečka. Do ohnivzdorné mísy ukládáte vrstvy tykviček a sójové hmoty tak, aby poslední vrstva byly sójové vločky. Nahoře je potřete lisovaným česnekem a posypete petrželkou. Nakonec přidáte tolik vody, aby byla hmota v misce zalitá. Pečete v troubě na 180 º C, pokud se voda neodpaří. Jídlo i tak zůstane šťavnaté.
K jídlu podávejte hlávkový salát. Snězte s krajícem černého chleba.

VEČEŘE
Menší porce jídla, kterou jste si ušetřili od oběda, hlávkový salát.

Nechutná VÁM?
Uvařte si brokolicové rizoto. Na 1 lžičce oleje zpěníme cibuli, přidáme k ní nadrobno nakrájený silnou stopku brokolice a chvíli podusíme. Potom přidáte oddělené růžičky brokolice a společně dusíte téměř doměkka. Přidáte špetku čubrica a mleté červené papriky, sůl a pepř podle chuti a 2 stroužky česneku. Nakonec posypte petrželkou. Přimíchejte hotovou rýži, kterou jste připravili na 1 lžičce oleje. Podáváte s uherským-kovým salátem, který ochutíte nasekaným koprem.

 


DEN III - sacharidy - 56

SNÍDANĚ - OVOCE
2 hurmi khaki nebo 1 banán

OBĚD - Hlemýždi v sladkokyselé omáčce
Suroviny: 120 g těstovin - hlemýžďů, 4 rajčata, 1 menší cibule, 1 lžičku olivového oleje, 1 PL vinného octa, 1 lžička cukru, sůl, pepř, trochu bazalky.
Postup: Oloupané rajčata podusíme na osmažené cibuli, rozmixujete na hladkou hmotu. Dochutíte solí, pepřem a postupně přidáváte ostatní přísady. Této omáčky budete mít dost na 2 krát. Odložte si ji do malé nádobky a uchovejte v lednici. Uvařené těstoviny zalijte dostatečným množstvím omáčky tak, aby se dobře napili.

VEČEŘE
1 kus dortu nebo 3 kopečky zmrzliny a 1 tabulka čokolády na vaření.

DOBŘE VĚDĚT!
Určitě jste si všimli, že pokaždé když jsou na programu uhlohydráty jsou přítomny i rajčata. Rajčata obsahují vitaminy A a C, které se starají o to aby vaše tělesné buňky zůstaly co nejdéle zdravé a vitální. Rajčata obsahují mnoho minerálních látek, především draslík a fosfor a také významný stopový prvek likopen. Ten je jedním z nejlepších antioxidantů, který dobře snáší i vaření. Rajčata zásobují vaše tělo vodou a mají mírný diuretický účinek. Dopřejte si proto co nejvíce výrobků z rajčat, třeba i z konzervy. Při nákupech buďte pozorní a pečlivě si přečtěte složení na obalu výrobku, které vám řekne víc o obsahu soli či jiných zdraví škodlivých látek. Rajče miluje společnost bazalky a oregána.


DEN IV - VITAMÍNY - 57

SNÍDANĚ - OVOCE
1 pohár mrkvové šťávy

DESÁTÁ
1 jablko

OBĚD - Dušené jablka s malinovým pyré
Postup: 3 jablka očistěte a nakrájejte na silné plátky. Vložte je na pánev, přidejte 6 lžic vody, šťávu z 1 citronu, trochu citronové kůry a podle chuti pár hřebíčků, kousek celé vanilky a skořice. Vše dusíme na mírném ohni, než jsou jablka skoro měkké. Pak je vyjměte na talíř, aby vychladly. Připravte si 200 g malin nebo jiného drobného ovoce, umyjte ho a vložte do mixéru a rozmixujte na pyré. Polijte ním dušené jablka a podle chuti přidejte sladidlo.

SVAČINA
1 PL dýňových semínek a pohár mrkvové šťávy.

VEČEŘE
Rozmixujte 1 broskev a 1 banán. Přidejte tolik vody, aby šťáva nebyla hustá. Podle chuti oslaďte a ozdobte plátkem čerstvého ovoce.

Nechutná VÁM?
Uvařte si kompot z 1 šálku černého rybízu, 2 čerstvých švestek, 1 hrušky a 3 dl vody, do které jste přidali kousek celé skořice a trocha citronové kůry. Kompot chutná teplý i studený.

 


Vodové DEN - POUZE VODA - 58

Během vodového dne pijte pouze vodu!
Voda je nejlepším nápojem - obsahuje všechny minerály, které tělo ztrácí pocením. Denně byste měli vypít nejméně 2 l tekutin. Vodu lze obohatit čerstvou citrónovou šťávou, nebo lžičkou jablečného nebo jiného ovocného octa. Pokud pijete pouze tehdy když pociťujete žízeň, je to málo. Naplňte si ráno dvoulitrový láhev a celou ji v během dne vypijte. Máte tak lepší kontrolu nad množstvím vypité vody. Celý vodní den pijte opravdu pouze vodu. I když tekutinami jsou i čaje, čirý vývar nebo ovocné či zeleninové šťávy, zde se počítají jako jídlo.

- Během vodového dne pijte pouze vodu
- Každý den vypijte nejméně 2 litry
- Nalačno vypijte sklenici vlažné vody

Dnešní den je pro vás těžkou zkouškou. Po celý den můžete pít pouze vodu. Pozitivní účinky dnešního dne však budou dlouhodobé. Aby vás náhodou nezlákaly jídlo, zkuste se nějak zabavit a odpoutat od něj pozornost:

Jděte na procházku, do divadla, navštivte nějakou výstavu, zajděte do kina, promluvte si s přáteli, meditujte, co tak sauna nebo plovárna, jděte na kratší výlet na kole, věnujte se rodině, čtěte nebo studujte.

V obchodech s oblečením si vyzkoušejte svou původní velikost a pokuste se odhadnout o kolik se vaše velikost zmenšila. Doma se odvažte a změřte si obvod pasu, boků a stehen. Porovnejte s původními mírami a radujte se ze svého úspěchu. Pochlubte se rodině, přátelům a pokračujte v započatém díle.

Datum:
Tělesná hmotnost:
Obvod pasu:
Obvod boků:
Ith:
Obvod hrudníku:
Obvod nadloktí:
Obvod stehna:

 

 

 

 

 

 

 


 


DEN I - BÍLKOVINY - 59

SNÍDANĚ - OVOCE
1 šálek jahod nebo 3 fíky

OBĚD - Krůtí řízek s mangoldu a mrkví
Suroviny: 2 krůtí řízky, 3 mrkvi, 2 stroužky česneku, 500 g mangoldu, podle chuti sůl a pepř, 1 lžičku olivového oleje, 1 lžičku citronové šťávy, suroviny na salát, 1 dl horké vody.
Postup: Krůtí řízky osolíte, okořeníte a potřete olivovým olejem. Hrubé stopky mangoldu nakrájíte na malé kousky, zbytek na hrubší nudličky a mrkev na kolečka. Na teflonové pánvi prudce opečeme řízky z obou stran. Pak je zalijete trochou vody a dusíte doměkka. Hotové řízky zakryjete pokličkou. Mangold vložíte do jiné nádoby, nejdříve pouze stopky, k nim přidáte mrkev a trochu osolíte. Podle potřeby přilijte ještě vodu. Ke konci přidejte ostatní mangold, pepř a lisovaný česnek. Dusíte krátce, ne déle než 10 min, aby se uchovalo co nejvíce vitamínů.
Před podáváním můžete ochutit citrónovou šťávou. Servírujte s krajícem celozrnného chleba as hlávkovým salátem, na který jste nastrúhali mrkev. Mangold můžete nahradit špenátem.

VEČEŘE
1 krůtí řízek a čerstvě připravený hlávkový salát

Nechutná VÁM?
Možná vám zachutná lečo s vejcem. Připravíte ho velmi jednoduše na lžičce oleje osmažte cibuli, přidáte 2 papriky nakrájené na nudličky a nakonec 2 rajčata nakrájená na kostičky. Do hotového jídla přidáte 2 vejce a 2 stroužky česneku. / Nemusí být / dosolíme a dokořeníme podle chuti. Nakonec posypte jídlo petrželkou. Jezte s krajícem chleba.
Pokud máte rádi nízkotučný tvaroh, dopřejte si ho tento den.


DEN II - ŠKROBY - 60

SNÍDANĚ - OVOCE
1 mango nebo polovina žlutého melounu

OBĚD - Bramborový salát s cibulí
Suroviny: 8 brambor, 2 lžíce dýňového oleje, 1 cibule, sůl, pepř, jablečný ocet, voda, 2 lžíce nasekané pažitky, 100 g čínského zelí
Postup: Brambory / 5 na oběd, 3 na večeři / uvařte ve slupce, vychladlé oloupejte a nakrájejte na kolečka. V menším hrnku ohřejte trochu vody, přidáte sůl, pepř, olej, ocet, pažitku a nadrobno nakrájenou cibuli. Touto marinádou zalijete uvařené brambory a posypte jejich nastrouhanou čínskou zelím. Hotový bramborový salát necháte odstát, aby se suroviny chuťově propojili. Snězte s krajícem černého chleba.

VEČEŘE
Menší část bramborového salátu od oběda.

Nechutná VÁM?
Brambory můžete nahradit fazolemi nebo cizrnou. Cizrna je velmi výživný a mezi luštěninami mu patří přední místo. Připravte si z cizrny výživnou polévku. 150 g cizrny namočte přes noc, vaříte spolu s 1 cibulí a bobkovým listem asi 40 min. Polovinu uvařeného cizrny prolisujeme a vraťte zpět do polévky. Na 1 lžičce oleje osmažte nakrájenou zeleninu / mrkev, papriku, pórek / přidáte k ní lisovaný česnek a 1 lžičku rajčatového protlaku. Podle potřeby zalijete trochou vody a podusíme ještě 5 min. Přimícháte ji k polévku a podle chuti přidáte sůl a pepř. Plný hluboký talíř polévky snězte na oběd s krajícem chleba, na večeři pouze poloviční porci bez chleba.