Den 1 - 30

Popis jednotlivých dnů 1/30

406745_3619

DEN I - BÍLKOVINY - 1

SNÍDANĚ - OVOCE
2 pomeranče nebo 2 kiwi / nebo jiné ovoce /

OBĚD - Kuřecí prsa a zeleninový salát
Suroviny: 1 větší kuřecí prsa bez kůže, zelenina do polévky, 1 větší lilek, 1 rajče nebo 1 PL kečupu, ½ lžičky oregana a rozmarýnu, stroužek česneku, nasekaná petrželka, 1 lžíce olivového oleje, sůl, pepř, čerstvá zelenina na salát
Postup: Olivový olej smíchejte s oreganem, rozmarýnem a prolisovaným česnekem. Neloupaných lilek nakrájejte na silnější plátky, potřete olejem a opečte z obou stran. Takto opečené řezy obložte nakrájenou rajčetem nebo potřete kečupem, pak potřete česnek a posypte petrželovou nať. Kuřecí prsa vařte ve vodě s polévkovou zeleninou. Uvařené maso oddělte od kostí a narychlo ho opečte v pánvi kde jste opékali lilek.
Připravte si čerstvý salát a snězte ho s 1 krajícem chleba.
Po obědě vypijte ještě 3 dl čirého vývaru, ve kterém jste vařili kuřecí maso.

VEČEŘE
Totéž jako na oběd, ale pouze v poloviční porci, bez vývaru a chleba.

UŽITEČNÉ RADY!
Libové maso, především drůbež by mělo být trvalou součástí vaší stravy, protože je nejen zdravé, ale i výživné. Obsahuje železo, které náš organismus snadno absorbuje. Z masa vždy odstraňte kůži a mastné části. Vyhraďte si pánev v níž budete připravovat maso s minimálním množstvím tuku. Je to trvalá investice do vašeho zdraví.



DEN II - ŠKROBY - 2

SNÍDANĚ - OVOCE
3 meruňky nebo na kolečka nakrájený banán nebo ...

OBĚD - Segedínský polévka
Suroviny: 400 g kysaného zelí, 3 brambory, 1 lžičku oleje, 1 menší cibule, 1 stroužek česneku, 1 PL sladké mleté papriky, 1 PL rajčatového protlaku, trochu kmínu, bobkový list, sůl, celý pepř, 1 dl zeleninového vývaru
Postup: Ve dnech, kdy jsou na programu škroby, mějte vždy po ruce vývar ze zeleniny nebo zeleninové kostky.
Nadrobno nakrájenou cibuli osmahneme na oleji, přidejte lisovaný česnek, 1 PL rajčatového protlaku, mletou papriku, kmín, bobkový list a celý pepř. Zalijte zeleninovým vývarem, uveďte do varu, pak přidejte na kostky nakrájené brambory a nakonec kysané zelí. Podle chuti osolte.
Snězte s krajícem celozrnného chleba.
Polévku můžete uvařit také z hlávkového zelí, v tom případě přidejte trochu octa.

VEČEŘE
Totéž jako na oběd, ale pouze poloviční porci.

Nechutná VÁM?
Zkuste rýži se sójou a zeleninou. Uvařte 100g rýže. Do poloviny přimíchejte 1 PL vařené sóji, 1 nakrájenou rajče, polovinu nasekané cibule, 1 stroužek česneku, 2 lžíce konzervované kukuřice, 1 lžičku tymiánu a čubrica / směs balkánského koření, základ tvoří saturejka /. Zvlášť smíchejte 1 lžičku rajčatového protlaku s ½ šálku vývaru. Do ohnivzdorné mísy položte vrstvu uvařené rýže, pak rýži smíchanou se sójou a kukuřicí a zalijte přetlakem s vývarem. Pečte 30 minut při 175 ° C.



 


DEN III - sacharidy - 3

SNÍDANĚ - OVOCE
1 hrozen vína, nebo 2 hurnikaki, nebo ...

OBĚD - Pizza s rajčatovou omáčkou
Suroviny: 250 g mouky / polovina bílé hladké, polovina tmavé /, 15 g kvasnic, ½ lžičky cukru, špetka soli, vlažná voda, 4 lžíce rajčatového protlaku, 1 lžičku olivového oleje, pepř dle chuti, česnek, koření na pizzu, oregano. ..
Postup: Do vlažné vody přidejte cukr a kvasnice. Když kvasnice vykynout přidejte je k mírně osolené mouce a vypracujte těsto. Těsto nechte ½ hod.. odpočinout a pak ho zlehka rozgúľajte. Potřete ho směsí rajského protlaku a olivového oleje. Podle chuti přidejte do přetlaku koření. Pečte v troubě na 250 C asi 15 min.
Těsto na pizzu můžete i koupit.
Místo rajčatového protlaku můžete použít čerstvá rajčata.
Budete mít ještě hlad, připravte si salát z čerstvé zeleniny.

VEČEŘE
1 kus dortu nebo 3 kopečky zmrzliny a 1 tabulka čokolády na vaření / 1 tabulka je přibližně 10g kousek ze 100 g čokolády /

Nechutná VÁM?
Těsto na pizzu můžete potřít pouze olivovým olejem a obložit čerstvými rajčaty nebo čerstvými nakrájenými šampionátu a posypat oreganem.


DEN IV - VITAMÍNY - 4

SNÍDANĚ - OVOCE
1 mango nebo šálek čerstvých jahod

DESÁTÁ
Pohár ovocného nebo zeleninového džusu

OBĚD Zapékané ovoce
Postup: Do zapékací mísy položte na měsíčky oloupaný pomeranč, na kolečka nakrájený banán, 2 kiwi, 2 ryngle a šálek malin. Vše zalijte šťávou z 1 pomeranče a promíchejte. Mísu přikryjte alobalem a při teplotě 190 º C pečte v troubě 7 minut. Můžete použít i jiné ovoce podle své chuti a fantazie.

SVAČINA
8 jader vlašských ořechů, šálek čaje

VEČEŘE
Rozmačkaný banán posypaný ořechy.

Nechutná VÁM?
Možná vám zachutná pamlsek, kterou připravíte z 10 ks sušených meruněk, 10 mletých mandlí, 1 PL ovocného džusu nebo sirupu. Všechny suroviny nahrubo rozemele na kaši. Hmotu rozetřete na pečící papír ve vrstvě hrubé asi 1 cm a nakrájejte různé tvary. Pomaškrťte si při čaji.


DEN I - BÍLKOVINY - 5

SNÍDANĚ - OVOCE
2 jablka nebo 8 datlí

OBĚD - Filé z lososa se zeleninovým salátem
Suroviny: 2 filé z lososa, šťáva z citronu, 1 malý květák, ½ menší hlávky červeného zelí, 1 pórek, sůl, pepř, 1 PL olivového oleje, 1 lžičku suchého rozmarýnu.
Postup: Rybí filé nařežte na pásky a namočte do citronové šťávy. Připravíte si zeleninový salát. Květák rozeberte na růžičky a trochu povařte. Ostatní zeleninu nadrobno nakrájejte, promíchejte, osolte, opepřete, přidejte olivový olej a citronovou šťávu. Nakrájené rybí filé narychlo opečte v teflonové pánvi a ozdobte jím zeleninový salát. Snězte s krajícem chleba. Nakonec vypijte 3 dl čistého vývaru.
Lososa můžete nahradit jinou rybou nebo drůbežím masem.

VEČEŘE
Poloviční porce od oběda, samozřejmě bez vývaru a chleba.
K zítřejším snídani si nezapomeňte namočit fíky.

Nechutná VÁM?
V tom případě si připravte zeleninový salát s nakrájenou dietní salámem nebo šunkou / 200 g na oběd, 100 g na večeři /.


DEN II - ŠKROBY - 6

SNÍDANĚ - OVOCE
Suché fíky / 8 ks /, které jste večer namočili do 3 dl vody. Nejdříve vypijte vodu, pak pomalu snězte fíky.

OBĚD - Dušená rýže se zeleninou
Suroviny: 120 g rýže, 8 dl zeleninového vývaru, sůl a sušenou kořenící směs podle chuti, 1 menší cibuli, 2 stroužky česneku, 1 středně velká mrkev, 1 paprika, 1ČL oleje, podle chuti hrášek nebo šampiona, zelenina na salát.
Postup: Na oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, mrkev, papriku a lisovaný česnek, přidáte rýži, zalijete vývarem a uvedete do varu. Potom přidáte hrášek nebo šampionát a na mírném ohni dusíte téměř do měkka. Na deset minut pak necháte ještě pod pokličkou dojít.
Sníte s hlávkovým salátem a krajícem chleba.
Rýži můžete uvařit zvlášť a dušenou zeleninu přimíchat až potom.
Hlávkový salát připravte z hlávky salátu, cibule, pórku, 1 lžičku oleje, octa a soli.

VEČEŘE
Zbytek rýže, která vám zůstala od oběda a čerstvě připravený salát.

Nechutná VÁM?
Dušená kysané zelí je vynikající lahůdka. Na 1 lžičce oleje osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, přidejte 500 g kysaného zelí a duste asi 30 min. Občas promíchejte, podle potřeby zalijte vývarem a nakonec osolte. Jezte s vařenými bramborami / 2 na oběd, 1 na večeři /. Ještě jednodušší je zapéct zelí v troubě.

 

 

 


DEN III - sacharidy - 7

SNÍDANĚ - OVOCE
2 jablka nebo 2 kiwi

OBĚD - Indické chlebové placky
Suroviny: 200 g celozrnné mouky, 1,5 dl vlažné vody, špetka soli, pepř dle chuti, např.. směs provensálského koření, česnek, petrželová nať, čatní, 1 lžičku olivového oleje, rajčatová omáčka nebo kečup
Postup: Ve větší míse smíchejte mouku a sůl pomalu přidávejte vodu, olej a koření. Těsto pokropte trochu vody a nechte ho stát nejméně ½ hod.. přikryté mokrou utěrkou. Z odstáté těsta vytvarujte 6 stejných kuliček. Kuličky rovnoměrně rozgúľajte na kulaté
placky. Setřeste z placek mouku a opečte je z obou stran na rozpálené pánvi. Výborné jsou upečené v elektrické troubě nebo na grilu. Můžete je potřít rajčatovou omáčkou nebo kečupem. Snězte jejich teplé.
Čatní - ovoce naložené v octě a koření, neobyčejně štiplavě, v Indii se používá běžně asi jako u nás hořčice.

VEČEŘE
1 kus dortu nebo 3 menší zákusky a 1 tabulka čokolády.
Na zítřejší oběd si namočte sušené ovoce. Budete potřebovat sušené švestky, hrozinky a fíky.

Nechutná VÁM?
Tak zkuste pohanku s houbami. Na 1 lžičce oleje osmažte cibulku a 2 hrsti oblíbených hub. Podlijte vývarem a chvíli dusíme. Před koncem dušení přidejte lisovaný česnek a posekanou petrželovou nať. Uvařte 80 g pohanky a vše spolu promíchejte. Nakonec podle chuti osolte a opepřete.


DEN IV - VITAMÍNY - 8

SNÍDANĚ - OVOCE
3 dl neslazeného kompotu dle vlastního výběru.

DESÁTÁ

1 hurmi khaki

OBĚD - Dort ze sušeného ovoce
Postup: Švestky, rozinky a fíky namočte napřed do vody, nejlépe přes noc. Z namočeného ovoce slijte vodu / můžete ji vypít / a ovoce rozemele na hladkou hmotu. Přidáte mleté ořechy a kokosovou moučku. Vypracujte těsto, ze kterého vyformujte dort, nebo klasické kuličky.
SVAČINA
1 ks ovoce a šálek čaje

VEČEŘE
Velká žlutá hruška

Nechutná VÁM?
Uvařte si kompot z tvrdých hurmi khaki. Ochuťte citronovou šťávou a 1 lžičku rumu. Sladit umělým sladidlem.

 

 


DEN I - BÍLKOVINY - 9

SNÍDANĚ - OVOCE
Polovina čerstvého ananasu nebo 1 menší konzerva ananasového kompotu.

OBĚD - Krůtí řízek s rajčatovým salátem
Suroviny: 2 krůtí řízky, 1 stroužek česneku, nasekaná petrželka, rajčata, 1 lžičku oleje, 1 lžička octa, podle chuti sůl a pepř, 1,5 dl vody, suroviny na salát
Postup: Krůtí maso opečte na rozpáleném oleji. Přidáte lisovaný česnek, lžičku octa, sůl, pepř a dusíte asi 15 min. dokud maso nezměkne. Průběžně podléváme vodou, než se voda vypaří. Nakonec maso posypte petrželkou.
Připravíte si rajčatový salát. Na kolečka nakrájená rajčata vložíte do mísy a zalijte zálivkou z octa, vody zeleninového koření a oleje. Může se přidat nakrájená cibulka.
Na oběd si přidejte krajíc celozrnného chleba, nakonec 3dl čirého vývaru.

VEČEŘE
1 krůtí řízek a čerstvě připravený zeleninový salát

Nechutná VÁM?
Připravte si zapékané zeleninu s tofu. Potřebujete 500 g různé zeleniny, brokolice, květák, růžičková kapusta, mrkev. Zeleninu spařte ve vroucí osolené vodě a slijte. Vložte do ohnivzdorné mísy a posypte 120 g nastrouhaného tofu. Pečete v troubě přibližně 15 min při teplotě 200 º C. Nakonec posypte petrželkou, pažitkou a oreganem. Na oběd snězte s krajícem chleba, na večeři si připravte čerstvé jídlo pouze z poloviny tofu a bez chleba.


DEN II - ŠKROBY - 10

SNÍDANĚ - OVOCE
1 velké jablko a středně velkou mrkev rozmixujte v mixéru a trochu minerálky, olej než se vytvoří pěna. Tento lahodný nápoj pomalu vypijte.

OBĚD - Květáková polévka
Suroviny: 1 menší květák, 3 brambory, 1 menší cibule, 1 lžičku oleje, 1 PL nasekané petrželky, hrst rýže, 1 l vody nebo zeleninového vývaru, sůl, pepř muškátový oříšek a mletý kmín.
Postup: Do hrnce s vařící osolenou vodou vložte květák a na kostky nakrájené brambory. Vařte 10 min. Na oleji osmažte cibuli, přidáte kmín a rýži, vlijte do polévky a vařte ještě 10 min. Polévku vylepšíte muškátovým oříškem, pepřem, petrželová nať a podle chuti osolte. Snězte s chlebem.

VEČEŘE
Polévka od oběda.

Nechutná VÁM?
6 brambor uvařte ve slupce, 400 g brokolice rozdělte na růžičky, hrubou stopku na větší kousky a vše poduste do měkka. Uvařenou brokolici dochuťte kořením. Na 1 lžičku másla osmažte mandle a posypte jimi brokolici. Snězte s bramborami a zeleninovým salátem. Na oběd ještě krajíc chleba, na večeři poloviční porci bez chleba.

 

 

 

DEN III - sacharidy - 11

SNÍDANĚ - OVOCE
1 banán nebo šálek borůvek

OBĚD - Špagety s rajčatovou omáčkou
Suroviny: 120 g špaget, 1 menší cibule, 2 velké rajčata, 1 PL červené sladké papriky, sůl, pepř, 1 lžičku olivového oleje, špetka oregana, můžete dochutit bazalkou.
Postup: Nasekanou cibuli prudce osmažíme na oleji, přidáte nakrájená rajčata, mletou červenou papriku, oregano, sůl, pepř. Uvařené špagety přelijeme připravenou omáčkou.

VEČEŘE
1 kus dortu nebo 3 kopečky oblíbené zmrzliny a 1 tabulku čokolády na vaření.

Nechutná VÁM?
Připravte si lasagne, použít můžete i široké nudle. Uvařte 120 g Lazany nebo nudlí, slijte vodu a nechte těstoviny vychladnout. Mezitím nakrájejte 4 rajčata a nastrouhejte větší mrkev. Ohnivzdornou mísu vymaže máslem. Na každou vrstvu Lazany nebo nudlí položte rajčata, nastrouhanou mrkev a posypte bazalkou. Poslední vrstva jsou těstoviny. Vše polijte zbytkem šťávy z rajčat. Pečte asi 30 min při teplotě 190 º C


DEN IV - VITAMÍNY - 12

SNÍDANĚ - OVOCE
Rozmixujte 1 velkou hrušku, šťávu ½ citronu, 2 dl vody a špetku mleté skořice. Ozdobte lístkem máty a oslaďte sladidlem.

DESÁTÁ
1 sklenice rybízového džusu

OBĚD - Ovoce na způsob ražniči
Postup: Na dřevěné špejle střídavě napichujte nakrájené ovoce: 150 g jahod, 2 kiwi, 1 banán a 1 broskev. Mezi ovoce vkládejte lístky meduňky. Vše pokapejte citrónovou šťávou a podlijeme šťávou z pomeranče.

SVAČINA
Sušená jablka nebo jiné sušené ovoce, nebo pohár rybízového džusu.

VEČEŘE
Rozmixujte 1 banán, přidejte borůvky, jahody nebo jiné drobné ovoce. Dejte na chvíli ochladit a můžete pomalu jíst.

Nechutná VÁM?
Tak nastrouhejte 3 jablka a 1 mrkev. Přidejte pár kapek olivového oleje, šťávu z 1 pomeranče a podle chuti sladidlo. Mrkev můžete nahradit červenou řepou, pomeranč citrónem.

 

 

 


DEN I - BÍLKOVINY - 13

SNÍDANĚ - OVOCE
2 jablka nebo 2 hurmi khaki

OBĚD - Řecký salát
Suroviny: 4 rajčata, 1 okurka, 1 cibule, 1 zelená paprika, 5 oliv, pár listů hlávkového salátu, 200 g sýra feta, l dl nízkotučného bílého jogurtu, 1 lžičku olivového oleje, trochu oregana, rozmarýnu, sůl, pepř
Postup: Papriku, cibuli, okurku a rajčata nakrájíte na kolečka, sýr na kostičky. Vše dobře promíchejte. Salátovou mísu vyložte listy hlávkového salátu, posypte připravenou zeleninou se sýrem, přimíchejte olivy, posypte oregánem a dle chuti osolte a opepřete. Salát necháte 10 min. odstát a poté přidáte jogurtový dresink. Dresink připravíte následovně: Jogurt smícháte s olivovým olejem a rozmarýnem, případně s jinými bylinkami. Salát jezte s krajícem chleba.
Nakonec vypijte ještě 3 dl čirého vývaru, který můžete připravit iz kostky.

VEČEŘE
Menší porce řeckého salátu od oběda.

Nechutná VÁM?
Místo sýra feta použijte sýr mozzarela. Mozzarela je cenově dostupná, osvěžující a výživná, obsahuje vápník a fosfor. Výborně chutná.


DEN II - ŠKROBY - 14

SNÍDANĚ - OVOCE
1 hrozen vína nebo 2 pomeranče

OBĚD - Bramborová musaka s čočkou
Suroviny: 6 brambor, 2 rajčata, jogurtový kelímek čočky, 1 mrkev, zeleninový vývar, pepř, petrželka, 1 lžičku olivového oleje, suroviny na salát
Postup: Brambory uvařte ve slupce, oloupejte a nakrájejte na kolečka. Mezitím uvařte čočku skoro do měkka., Přidáte bobkový list. Do menší ohnivzdorné mísy střídavě ukládáte vrstvu brambor, čočky, nastrouhanou mrkev a na plátky nakrájená rajčata, tak aby poslední vrstva byly brambory. Zalijte teplým vývarem a pečeme v troubě asi 30 min. při teplotě 200 º C.
K musaka chutná hlávkový salát a pokud chcete i kousek chleba.
Čočku můžete nahradit fazolemi.

VEČEŘE
Musaku od oběda a čerstvě připravený salát.

Nechutná VÁM?
Tak zkuste dušený kapusta s bramborem. Potřebujete: 1 menší hlávku kapusty, l cibuli, 6 menších brambor, 1 lžička mleté papriky, 1 lžičku oleje, 2 stroužky česneku, špetku mletého kmínu a majoránky. Cibuli osmažte na oleji, přidáte na kostky nakrájené brambory, nadrobno nakrájený kapusta, zalijete vodou a vařte doměkka. Před dokončením přidáte červenou papriku, kmín, majoránka a česnek. Podle chuti sůl a pepř.

 

 

 


DEN III - sacharidy - 15

SNÍDANĚ - OVOCE
8 datlí nebo 2 jablka

OBĚD - kmínová placka
Suroviny: 400 g hladké mouky, asi 3 dl perlivé minerální vody, 1 prášek do pečiva, 1 lžička soli, trochu celé kmínu na posypání, 1 PL oleje
Postup: Mouku smícháme s práškem do pečiva, solí a pomalu přiléváme minerálku. Vypracujeme měkké těsto tak, aby se ještě trochu lepily na ruku. Plech vymažeme olejem, těsto na pekáči roztáhněte, mokrou rukou ještě urovnejte. Nakonec ho posypte kmínem. Pečete při teplotě 220 º C. Placku nekrájejte ale trhejte - bude chutnější. Snězte jen polovinu, druhou polovinu si uložte do mrazničky na budoucí.

VEČEŘE
1 kus dortu nebo stejné množství drobného pečiva např.. vanilkové rohlíčky a 1 tabulka čokolády na vaření.

Nechutná VÁM?
Uvařte si 120 g těstovin z celozrnné mouky a zalijte je omáčkou, kterou připravíte tak, že rozmixujete velkou kytičku bazalky, hrst piniových oříšků / můžete nahradit mandlemi /,
1 stroužek česneku, 1 PL olivového oleje a sůl. Nebo zkuste koupit hotovou omáčku v obchodě, ale musí být zeleninová.


DEN IV - VITAMÍNY - 16

SNÍDANĚ - OVOCE
Hrozen hroznů nebo šálek malin

DESÁTÁ
1 sklenice ovocného džusu, nebo limonáda / voda s citrónovou šťávou /

OBĚD - Pečené jablka
Postup: Ze 6 celých jablek odstraňte jádřinec. Pekáč ve kterém budete jablka péct vystelte papírem na pečení. Jablka naplňte méně sladkým džemem a pečte 15 minut při teplotě 180 º C. Během pečení polévejte jablka pomerančovou šťávou ochucenou kořením jako na štrúdl. Na oběd snězte 4 jablka a na večeři 2.

SVAČINA
Dýňová semínka a šálek čaje.

VEČEŘE
2 pečená jablka
Na snídani si namočte sušené ovoce.

Nechutná VÁM?
Udělejte si ovocný salát na listech zeleného hlávkového salátu. Dno menší mísy vyložte 5 listy salátu. Na kostičky nakrájené jablko a hrušku, oloupaný a na měsíčky rozdělen grep, posypte kuličkami hroznů, nebo sušenými rozinkami.

 

 

 

DEN I - BÍLKOVINY - 17

SNÍDANĚ - OVOCE
8 uvařených nebo přes noc namočených sušených meruněk. Vodu vypijte.

OBĚD - Salát z hovězího masa
Suroviny: 400 g libového hovězího masa, zelenina do polévky, 1 cibule, 1 paprika, 1 rajče, 1 kytička petrželky, 1 lžičku dýňového oleje, sůl, pepř, ocet.
Postup: Z hovězího masa uvařte vývar. Když je pouze pro vás rozdělte si vývar do menších nádob a zamrazí v mrazničce.
Budete ho potřebovat ve dnech kdy jsou na programu bílkoviny. Uvařené hovězí maso nařeže na tenčí plátky. Zeleninu očistěte a také nařežte na plátky. Všechny suroviny vložte do jedné mísy, osolíte, okořeníte a dobře promíchejte. Zalijete zálivkou z oleje, octa a nasekané petrželky. Necháte odstát nejméně ½ hod.., Aby se všechny suroviny dobře nažili.
Snězte s krajícem chleba a na konec vypijte 3 dl čistého vývaru.

VEČEŘE
Menší porce salátu.

Nechutná VÁM?
Kupujte chléb z celozrnné mouky, který obsahuje různá semena. Takový chléb je opravdovým bohatstvím přírody. Celozrnný chléb je nejen chutný, ale také bohatý na vitamíny, minerály a vlákninu, kterou náš organismus potřebuje. Při správném skladování vydrží čerstvý i několik dní. Druh chleba občas změňte. Když koupíte čerstvý chléb naporcujte si ho a uložte v mikrotenových sáčcích do mrazničky.


DEN II - ŠKROBY - 18

SNÍDANĚ - OVOCE
3 mandarinky nebo 2 broskve

OBĚD - Fazolové lusky s bramborami
Suroviny: 500 g fazolových lusků, 2 brambory, středně velká cibule, 1 lžíce oleje, 2 stroužky česneku, 1 lžička sladké mleté papriky, čerstvý kopr, sůl a pepř dle chuti, 1 PL petrželové natě, 4 dl vody.
Postup: Na oleji zpěníme cibuli, přidáme mletou papriku, přilijete 4 dl teplé vody a uvedete do varu. Potom přidáte fazolové lusky a vaříte do měkka. Nakonec přidáte kopr a česnek. Ochutíte octem nebo citronovou šťávou.
Brambory očistíte, nakrájíte na kostky, uvaříte a podáváte s fazolemi.
Když máte pocit, že ještě budete mít hlad, připravte si zeleninový salát. Na oběd můžete sníst i kousek chleba.

VEČEŘE
Polovina od oběda

Nechutná VÁM?
Udělejte si dušenou zelí. 500 g hlávkového zelí nakrájejte na lasagne. Na 1 lžičce oleje upálte 1 lžička krystalového cukru na žlutý karamel. Do karamelu přidejte nadrobno posekanou cibuli a trochu posmažte. Pak přidejte nakrájené zelí, dobře promíchejte, zalijte trochou vody a dusíme. Když je zelí měkká přidejte rajský protlak, mletý kmín a ještě chvilku vařte. Snězte s uvařenými bramborami / 2 na oběd, 1 na večeři /


 


DEN III - sacharidy - 19

SNÍDANĚ - OVOCE
Šálek jahod nebo 2 hurmi khaki

OBĚD - Plněné rajčata
Suroviny: 3 velké masité rajčata, 1 šálek ovesných vloček, podle chuti sůl, pepř, 1 lžičku nasekané petrželky, 1 lžičku bazalky, šťáva z poloviny citronu
Postup: Ovesné vločky namočíte na 15 min. do vody, pak vodu z nich vyždímáte. Rajčata umyjete, opatrně vyberete střed, které pak promícháte s ovesnými vločkami, podle chuti přidáte sůl, pepř, petrželku, bazalku a pokapeme citrónovou šťávou. Směsí naplníte rajčata a přikryjete odříznutými kousky. Na 1 hod.. vložíte do chladničky aby všechny suroviny nažili a pak pečte v ohnivzdorné míse při teplotě 180 º C asi 15 min.

VEČEŘE
1 kus dortu nebo 3 kopečky zmrzliny a 1 tabulka čokolády

Nechutná VÁM?
Snězte pizzu s omáčkou z rajčat, kterou si připravíte následujícím způsobem. Rozmixujte 4 rajčata, 1 lžíce olivového oleje, 1 cibuli, 2 stroužky česneku, pepř, bazalka, petrželka. Směs vařte asi 10 min. Podle chuti přidejte sůl.

 

DEN IV - VITAMÍNY - 20

SNÍDANĚ - OVOCE
1 hrozen hroznů nebo šálek malin

DESÁTÁ
Pohár ovocného džusu

OBĚD - Zapékané banány s jahodami
Postup: 2 banány oloupeme a po délce překrojte. Pokapejte citrónovou šťávou a osmahneme je na lžíci másla. Obložte rozmačkanými jahodami nebo jiným drobným ovocem.

SVAČINA
Dýňová semena a šálek čaje

VEČEŘE
Nakrájené mango, špetka chili, ½ lžičky zázvoru, špetka soli, 2 dl minerální vody, podle chuti sladidlo. Rozmixujte a pomalu vypijte.

Nechutná VÁM?

 

 

 

 

DEN I - BÍLKOVINY - 21

SNÍDANĚ - OVOCE
3 dl méně sladkého kompotu z míchaného ovoce

OBĚD - Drůbeží ražniči se salátem
Suroviny: 3 kuřecí nebo drůbeží ražniči, 1 dl vody, mladá cuketa na salát, 1 lžičku oleje, trochu octa, 1 cibule, sůl a pepř podle chuti
Postup: 3 kuřecí ražniči vložte na rozpálenou teflonovou pánev, v níž jste rozehřáli 1-2 kapky oleje a opeče z obou stran na prudkém ohni. Pak podlejete asi 1 dl teplé vody a duste pod pokličkou 10-15 min. 300 g cukety nakrájejte na tenké plátky as trochou vody vařte 5 min. Nálev do salátu ohřejte, te do něj změknout nakrájenou cibuli a zalijte uvařené cukety. Ražniči snězte se salátem a krajícem chleba. Cuketu můžete nahradit jiným sezónní zeleninou ..
VEČEŘE
1 čerstvě připravené ražniči se salátem bez chleba

UŽITEČNÉ VĚDĚT!
Pro tuky platí to co i pro ostatní věci v životě - když to s nimi přeháníme - škodí, v přiměřeném množství jsou ale lidskému organismu užitečné. Význam tuků ve stravě je velký. Tuky obsahují životně důležité mastné kyseliny, podporují vstřebávání v tucích rozpustných vitamínů / A, D, E a K /. Tuky se dělí na viditelné a skryté. Viditelné vždy odstraňte, skryté tuky se naučte rozeznávat při nákupech potravin na jejich obalech a etiketách.


DEN II - ŠKROBY - 22

SNÍDANĚ - OVOCE
1 papája nebo osvěžující nápoj z papáje

OBĚD - Plněné papriky
Suroviny:
Postup: Papriku očistíte a umyjete. Oloupete brambory, nakrájíte na kostky a uvaříte. Z uvařených brambor připravíte kaši, přidáte na oleji zpěněnou cibulku, petrželku, pažitku, rajský protlak a koření. Kaši dobře promíchejte a naplňte jí papriky. Vložte je do menšího kastóla, přidáte sušenou kořenící směs a zalijete vývarem. Vaříte tak dlouho než paprika změkne, přibližně 25 min.
K plněné paprice se chuťově hodí sezónní zeleninový salát. Na oběd snězte krajíc chleba ..
Papriku můžete naplnit vařenou rýží a zeleninou, nebo vařenými bramborami s čočkou.

VEČEŘE
Zbytek od oběda a čerstvý zeleninový salát.

Nechutná VÁM?
Uvařte si čočku na kyselo. Potřebujete 150 g čočky, kterou přes noc namočíte do 7 dl vody. Osmahneme cibulku na 1 lžičce oleje, přidáte 1 PL rajčatového protlaku, čočku a zalijte vodou v níž byla namočená. Vařte asi 30 min. Asi 15 min. před koncem přidejte nakrájené brambory a koření do polévky, 2 stroužky česneku, podle chuti sůl a pepř. Na oběd snězte s krajícem chleba, na večeři bez.

 

 

 

 

DEN III - sacharidy - 23

SNÍDANĚ - OVOCE
1 mango nebo hrozen hroznů
,
OBĚD - Kukuřičná kaše s paprikou / polenta /
Suroviny: 80 g kukuřičné kaše, sůl, 1 lžička červené mleté papriky, 1 lžíce oleje, 3 černé olivy.
Postup: Kukuřičnou kaši uvaříte podle návodu ve vodě. Do teplého oleje přidáte 1 lžičku mleté červené papriky, nádobu hned odstavíme aby se paprika nepřipálila. Paprikou polijte kukuřičnou kaši bude chutnější. Pokud máte rádi černé olivy, můžete jimi ozdobit hotové jídlo, které je součástí moderní středozemní kuchyně.

VEČEŘE
1 kus dortu nebo 3 kousky menšího pečiva a 1 tabulka čokolády na vaření.
Namočte si suché ovoce na snídani.

Nechutná VÁM?
Kukuřičnou kaši zalijte šampionovou nebo rajčatovou omáčkou, případně ji vylepšete smaženou cibulkou. Opravdu si pochutnáte. Kukuřičnou kaši můžete připravit i jako pizzu. Hustší kaši rozetřete na vymazaný pekáč, potřete 1 lžičku oleje a obložíte kolečky cibule. Pečete v troubě 15 min. při teplotě 200 º C.


DEN IV - VITAMÍNY - 24

SNÍDANĚ - OVOCE
Připravte si kompot ze sušených švestek / 8kusov /, které jste si večer namočili v 3 dl vody.
Ráno vodu slijte do malého kastrolu, uveďte do varu a opět přidejte už namočené švestky. Vodu i švestky zkonzumujte teplé.

DESÁTÁ
Pohár ovocného džusu nebo 1 pomeranč.

OBĚD - Plněné pečená jablka
Postup: 6 jablek umyjte, osušte, překrojte na poloviny a odstraňte jádřinec. Oloupejte 2 pomeranče a měsíčky pokrájejte na kostičky tak, aby z nich nevytekla šťáva. K pomerančem přidejte 50 g sekaných pistácií a 1 PL sekaných mandlí. Naplňte vydlabané jamky a pečte asi 25 min. při teplotě 180 º C. 1 dl vody smíchejte s pomerančovou šťávou a přidejte 1 lžičku koření na štrúdl. Vodu se šťávou a kořením ohřejte a polijte jí pečená jablka. Snězte teplé.

SVAČINA
8 kusů oblíbeného sušeného ovoce a šálek čaje.

VEČEŘE
2 pečená jablka s pomerančovou náplní, chutnají výborně i studené.

Nechutná VÁM?
Bude vám chutnat čerstvý ovocný salát z čerstvého ananasu, 1 hurmi khaki a šálek čerstvých jahod? Vše nakrájíme na kostky a promíchejte. Nechte chvíli odstát, můžete ho zalít oblíbeným džusem, nebo posypat lněnými či sezamovými semínky.


DEN I - BÍLKOVINY - 25

SNÍDANĚ - OVOCE
Polovina středně velkého žlutého melounu nebo 4 velké švestky.

OBĚD - Dušené rybí filé na zelenině
Suroviny: 3 ks rybího filé, 3 větší zelené papriky, 3 ks středně velkých rajčat, 1 lžičku oleje, sůl, pepř dle chuti, 1 stroužek česneku, bazalka.
Postup: Na rozpálenou teflonovou pánev nalijte kapku oleje a prudce opečte osolené a opepřené filé z obou stran. Pak přidejte nakrájenou papriku a rajčata a dusíme přikryté asi 15 min. Nakonec přidejte lisovaný česnek a bazalku. Snězte s krajícem chleba a případně hlávkový salát. Na oběd snězte 2 kousky a nakonec vypijte masový vývar.

VEČEŘE
1 rybí filé se zeleninou, která vám zůstala od oběda, bez chleba a vývaru.

Nechutná VÁM?
Zkuste zeleninový salát se šunkou nebo párkem. Salát připravte z 1 hlávky salátu, k nastrouhané mrkve, 1 PL celeru, 1 malé okurky a 1 na kostky nakrájeného jablka. Všechnu zeleninu dobře promíchejte a ochuťte. Salát můžete obohatit utřeným avokádem ochuceným citrónovou šťávou a ½ lžičky hořčice. Maso můžete nahradit tofu obyčejným nebo uzeným.


DEN II - ŠKROBY - 26

SNÍDANĚ - OVOCE
1 papája nebo 2 kiwi

OBĚD - Bramborový guláš
Suroviny: 4 brambory, 1 lžičku oleje, 1 čerstvá paprika, 1 menší cibule, 1 lžička mleté papriky, drcený kmín, 2 stroužky česneku, sůl a pepř podle chuti, bobkový list, majoránka, petrželová nať, kyselé okurky.
Postup: Na oleji osmažíme cibuli a nakrájenou papriku. Přidáte na kostky nakrájené brambory, mletou sladkou papriku, bobkový list. Podlejete teplou vodou tak, aby byly brambory přikryté. Během vaření už vodu nedolévejte jen občas promíchejte. Vaříte přibližně ½ hod.. Na konci přidejte lisovaný česnek, pepř, majoránku a nasekanou petrželku. Snězte s krajícem chleba a kyselou okurkou.

VEČEŘE
Menší porce bramborového guláše a 1 větší kyselá okurka.

Nechutná VÁM?
Možná vám zachutná sytá pórková polévka. Potřebujete 2 póry, 4 brambory, 1 lžičku oleje, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 1 PL rajčatového protlaku nebo 1 větší rajče, 7 dl zeleninového vývaru, podle chuti sůl, pepř, tymián, petrželová nať. Veškerou zeleninu očistěte a nakrájejte na oleji osmažte cibuli a pórek, přidejte rajče nebo přetlak, zalijte zeleninovým vývarem a vařte asi 10 min. Nakonec přidejte česnek, tymián, petrželku. Na oběd snězte s krajícem chleba, na večeři menší porci bez chleba.

 

 

 

 


DEN III - sacharidy - 27

SNÍDANĚ - OVOCE
2 jablka nebo 1 hrozen vína

OBĚD - Grahamové slíže s rajčatovou omáčkou
Suroviny: 120 g gragamových nudlí, 1 konzerva rajčat, 1 lžičku olivového oleje, 1 dl vody, 2 stroužky česneku, sůl, pepř, bazalka podle chuti.
Postup: Lisovaný česnek spolu s konzervou rajčat osmahneme na oleji, zalijete teplou vodou a na mírném ohni vaříte přibližně 5 min. Omáčku rozmixujete, přidáte sůl, pepř, bazalku a vaříte 5 min. Nudle uvaříte a přidáte omáčku, necháte chvíli odstát.

VEČEŘE
Kus dortu nebo 3 kopečky zmrzliny

UŽITEČNÉ RADY!
Uvařit těstoviny tak, aby byly akorát není vůbec jednoduché. Těstoviny nikdy nevařte úplně doměkka. Když je zaléváte omáčkou, nesceďte z nich všechnu vodu, ale nechte v nich přibližně jednu naběračku vody v níž jste jejich vařili, přilijte omáčku a nechte pár minut v otevřeném hrnci, aby se těstoviny dobře nasákly omáčkou a tak došli. Takto uvařené těstoviny jsou velmi chutné.


DEN IV - VITAMÍNY - 28

SNÍDANĚ - OVOCE
2 jablka nebo šálek borůvek

DESÁTÁ
2 mandarinky

OBĚD - Ovoce v citronové šťávě
Postup: 5 ks nektarinek / meruňky, broskve / omyjte a nakrájejte na řezy. Nakrájené ovoce pokapejte citronovou nebo pomerančovou šťávou a podle chuti přidejte sladidlo. Převařte 5 dl vody a hřebíčkem, celou skořicí a vanilkou. Takto připravenou šťávou ovoce zalijte, snězte teplé.

SVAČINA
8 vlašských ořechů, šálek čaje

VEČEŘE
Menší porce ovoce, které vám zůstalo od oběda.

Nechutná VÁM?
Když vám ovoce různých druhů nechutná, vyberte si jen jeden druh a oslaďte 1 PL rozinek. Případně můžete jíst celý den jen jablka.

 

 

 

 

Vodové DEN - POUZE VODA - 29

Během vodového dne pijte pouze vodu!
Voda je nejlepším nápojem - obsahuje všechny minerály, které tělo ztrácí pocením. Denně byste měli vypít nejméně 2 l tekutin. Vodu lze obohatit čerstvou citrónovou šťávou, nebo lžičkou jablečného nebo jiného ovocného octa. Pokud pijete pouze tehdy když pociťujete žízeň, je to málo. Naplňte si ráno dvoulitrový láhev a celou ji v během dne vypijte. Máte tak lepší kontrolu nad množstvím vypité vody. Celý vodní den pijte opravdu pouze vodu. I když tekutinami jsou i čaje, čirý vývar nebo ovocné či zeleninové šťávy, zde se počítají jako jídlo.

- Během vodového dne pijte pouze vodu
- Každý den vypijte nejméně 2 litry
- Nalačno vypijte sklenici vlažné vody

Dnešní den je pro vás těžkou zkouškou. Po celý den můžete pít pouze vodu. Pozitivní účinky dnešního dne však budou dlouhodobé. Aby vás náhodou nezlákaly jídlo, zkuste se nějak zabavit a odpoutat od něj pozornost:

Jděte na procházku, do divadla, navštivte nějakou výstavu, zajděte do kina, promluvte si s přáteli, meditujte, co tak sauna nebo plovárna, jděte na kratší výlet na kole, věnujte se rodině, čtěte nebo studujte.

V obchodech s oblečením si vyzkoušejte svou původní velikost a pokuste se odhadnout o kolik se vaše velikost zmenšila. Doma se odvažte a změřte si obvod pasu, boků a stehen. Porovnejte s původními mírami a radujte se ze svého úspěchu. Pochlubte se rodině, přátelům a pokračujte v započatém díle.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

DEN I - BÍLKOVINY - 30

SNÍDANĚ - OVOCE
2 jablka nebo šálek malin

OBĚD - Kuřecí stehna s dýní
Suroviny: 2 kuřecí stehna bez kůže, 3 cibule, 1 větší dýně, 1 paprika, sůl, pepř, 1 PL sladké mleté papriky, 2 stroužky česneku, 3 dl masového vývaru, zelenina na salát
Postup: Cibuli a dýni nakrájejte na větší kostky. V teflonové pánvi na oleji opečte drůbeží stehna, vyberte na talíř a na olej dáte cibuli, dýni, papriku, mletou papriku, sůl a pepř. Přilijete vývar a všechno spolu dusíte. Nakonec přidáte česnek. Stehna položíte na dušenou zeleninu a zapečeme asi ½ hod. v troubě při teplotě 200 º C.
K tomuto pokrmu se výborně hodí hlávkový salát. Nezapomeňte na krajíc chleba. Vypijte ještě 3 dl čistého vývaru.

VEČEŘE
Polovina stehna s dýní a čerstvý salát.

Nechutná VÁM?
Kuřecí stehna můžete směnit za tofu. Tofu dodává organismu rostlinné bílkoviny, které neobsahují cholesterol, má nízký obsah tuku a dá se připravit jednoduše a chutně. Neobsahuje mléčné bílkoviny a proto je vhodné i pro alergiky. Obsahem vápníku se vyrovná mléčným výrobkům, ale na rozdíl od nich obsahuje i značné množství železa. V Číně a Japonsku znají tofu už několik set let, patří k základním složkám jejich stravy. Tato skutečnost má nesporně velmi pozitivní vliv i na prodloužení jejich aktivního věku. Z tofu se dají připravit všechna jídla, které běžně připravujete z masa a mléka: řízky, saláty, pomazánky, ale i majonézy, jogurty, sladké koktejly, dokonce i zmrzlina. Výborně chutná tofu s bylinkami.